streda 30. mája 2012

Ceny amerických domov na dne

Päťročné zlacňovanie by sa mohlo koncom roka zastaviť. Hodnota amerických domov by na viac ako polovici hlavných trhov USA pravdepodobne do konca tohto roka mohla dosiahnuť dno. Päťročný posun cien smerom nadol by sa tak mohol zastaviť. Najnovšie predpovede spoločnosti Zillow, ktorá zbiera údaje o nehnuteľnostiach, priniesla agentúra Bloomberg. Z tridsiatky sledovaných veľkomiest už v devätnástich cenovky spadli na dno alebo sa tak stane v priebehu tohto roka. Spomedzi miest, ktoré to už majú za sebou, by najväčšie zdraženie do budúcoročného mája mohli okúsiť Phoenix a Miami. Ceny nehnuteľností by mohli stúpnuť o 6,5 resp. 5,6 percenta. Na druhej strane, najprudší prepad o vyše štyri percentá ešte zažije Atlanta, predpovedá firma Zillow.

pondelok 28. mája 2012

Lacno kúpiť, draho prenajať

V USA kríza vytvorila priestor na nájomný biznis. Kúpiť za lacno „zabavený“ dom po ľuďoch, ktorí nevládali banke splácať hypotéku a za draho ho prenajímať tým, ktorí si nehnuteľnosť nemôžu alebo nechcú dovoliť. Pokrízový paradox amerického trhu s nehnuteľnosťami si zobral na mušku BusinessWeek. Ten, komu sa priepasť medzi nízkymi cenami domov a vysokými prenájmami podarí využiť, môže zarobiť kopu peňazí. Za tento rok to podľa najnovšej správy spoločnosti CoreLogic, ktorá zbiera dáta z realitného trhu, môže byť celkovo cez sto miliárd dolárov.

streda 23. mája 2012

Investori sa do komerčných realít nehrnú

Suma za prvý štvrťrok dosiahla v srdci Európy úroveň roku 2009. Investície do komerčných nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy dosiahli počas prvých troch mesiacov tohto roka 900 miliónov eur. Ide o najnižšiu sumu od tretieho kvartálu 2009. Vyplýva to z údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Dôvodom nízkeho objemu investícií je predovšetkým sťažené financovanie a čoraz prísnejšie požiadavky investorov. Najväčší objem transakcií zaznamenala spoločnosť v sledovanom období v Poľsku.

pondelok 21. mája 2012

Bratislava sa ešte môže zhustiť

Hlavné mesto Slovenska by malo byť kompaktnejšie a nerozrastať sa do šírky. Čoraz hlasnejšia téma zahusťovania Bratislavy sa dočkala prvého širšieho verejného diskusného fóra. V centre metropoly prebehla konferencia organizovaná Inštitútom urbánneho rozvoja, ktoré túto tému aj podnecuje. Pre portál TRENDreality.sk bolo prekvapením najmä množstvo rôznych zúčastnených strán v pléne, málokedy si do jednej sály sadnú developeri, architekti, aktivisti aj samospráva. Hlavná myšlienka, ktorou bol potenciál hlavného mesta na jeho zhustenie odznela hneď na začiatku panelovej diskusie. „Bratislava má priestor na zahustenie, mali by sme pristúpiť k úplnej inej regulácii ako je dnes v územnom pláne,“ hovorí primátor Milan Ftáčník.

streda 16. mája 2012

Budúcnosť kancelárií: viac miesta na stole

Colliers predpovedá ľuďom zväčšovanie osobného priestoru. Hoci časť zamestnancov bude pracovať z domu, dopyt po administratívnych priestoroch by mal byť aj v roku 2030 približne na súčasnej úrovni. V najnovšej správe to predpovedá poradenská spoločnosť Colliers International. Prognóza konzultačnej spoločnosti sa zakladá najmä na požiadavke, aby zamestnanci pracovali vo firemných kanceláriách kvôli flexibilnému priestoru, ktorý umožňuje spoluprácu a s väčším osobným priestorom na stole. Výsledkom bude zvýšenie objemu priestoru požadovaného na jedného pracovníka v kancelárii, ktoré vyváži pokles populácie a nárast flexibilnej práce a práce z domu.

pondelok 14. mája 2012

Ako znížiť splátky v banke

Jednou z možností je požiadať banku o predĺženie doby splácania. Mám 20-ročnú hypotéku na byt bez fixného úroku. Splatených už mám 11 rokov a chcel by som si znížiť splátky. Aké mám možnosti? Mám hľadať banku s lepšími podmienkami a preniesť úver tam? Možností máte viacero. Prvou alternatívou je požiadať písomnou formou Vašu banku o predĺženie doby splácania, čím Vám klesne mesačná splátka, ktorú momentálne platíte.

streda 9. mája 2012

Rusi skupujú luxusné byty v New Yorku

Ochota boháčov míňať posúva cenovky nahor. Luxusné apartmány a ruskí miliardári sa priťahujú. Za posledné štyri roky nakúpili v Spojených štátoch podľa odhadov právnikov a maklérov Rusi a ďalší boháči z krajín bývalého Sovietskeho zväzu nehnuteľnosti v hodnote viac ako miliardy dolárov, napísal denník New York Times. Môže pritom ísť len o zahrievacie kolo. V minulom roku opustilo Rusko 84 miliárd dolárov, z čoho zhruba päť percent podľa odhadov ruskej vlády skončilo v amerických nehnuteľnostiach. Od roku 2009 sa počet miliardárov v Rusku a Ukrajine podľa údajov časopisu Forbes viac ako strojnásobil.

pondelok 7. mája 2012

Potenciál je v obnove bytov

Zatepľuje sa pomaly, k zrýchleniu by prispela aj podpora pre rodinné domy. Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) má v rozpočte na obnovu bytových budov až 50 miliónov eur, podľa informácií, ktoré dnes zverejnil na svojej webovej stránke. Navýšenie o 20 miliónov eur z peňazí určených na podporu výstavby nájomných bytov schválilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v pondelok 2. 4. 2012. Podľa Zuzany Petrášovej, vedúcej odboru metodiky, koordinácie a podpory rozvoja bývania ŠFRB, zaznamenali už v prvom štvrťroku 2012 vysoký počet žiadostí o úverovú podporu najmä v účeloch obnova bytovej budovy a zatepľovanie bytovej budovy a požiadavky prevýšili sumu finančných prostriedkov vyčlenených v tohtoročnom rozpočte ŠFRB.

streda 2. mája 2012

Úroková sadzba

Úrokové sadzby sú viazané na celkovú finančnú situáciu na trhu. Na internete som čítal, že pri hypotekárnom úvere pri kúpe nehnuteľnosti môžem mať buď variabilnú alebo fixnú úrokovú sadzbu. Sú tieto sadzby na niečo viazané? Môžem si pri vybavovaní úveru sám vybrať, či chcem jeden alebo druhý typ sadzby? Ktorá je pre klienta výhodnejšia? V dnešnej dobe už skoro všetky banky poskytujú len fixované úrokové sadzby. Samozrejme, že dĺžka fixácie je zo strany klienta voliteľná, banky poskytujú úrokové sadzby na fixáciu 1, 2, 3, 4, 5, 10 rokov. Dokonca na hypotekárnom trhu je aj jedna banka, ktorá poskytuje klientovi možnosť zvoliť si garantovanú úrokovú sadzbu na celú dobu splatnosti úveru.