streda 27. júna 2012

Vláda chce inak zdaňovať reality

Zmenu by chcela presadiť od budúceho roka, termín sa však môže posunúť. Nové pravidlá pre zdaňovanie nehnuteľností chce vláda zaviesť do praxe už od budúceho roka. Keďže však ich príprava je podľa premiéra Roberta Fica náročná, zákon o zdaňovaní nehnuteľností môže platiť aj neskôr. „Ak zákon zvládneme, tak to bude prvého januára 2013, ak nie, posunieme jeho účinnosť,“ vyhlásil vo štvrtok R. Fico. Vláda chce podľa premiéra nastaviť kritéria zdanenia nehnuteľností tak, aby „nikomu neublížila“.

pondelok 25. júna 2012

Stavbári čakajú budúci rok rast

Tento rok má ešte sektor zaznamenať prepad, no vyhliadky sú optimistické. Stavebné firmy očakávajú, že pokračujúci prepad produkcie v sektore dosiahne v tomto roku 3,9 %. Obnovenie rastu výkonov stavebníctva na úrovni 2,1 % by mal podľa stavbárov priniesť až rok 2013. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorej výsledky v utorok predstavil riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave. Očakávania stavbárov sú optimistickejšie oproti poslednému prieskumu z februára tohto roku. Vtedy predpokladali, že pokles stavebnej produkcie dosiahne 6,9 % a rast v budúcom roku 1 %. Podľa štúdie, ktorú uvedená spoločnosť pripravila spolu s firmou KPMG na Slovensku medzi riaditeľmi 100 stavebných firiem, ich tržby by mali v tomto roku klesnúť o 1 % a v budúcom roku stúpnuť o 2,8 %.

streda 20. júna 2012

České realitky skúšajú nové služby

Po vzore amerických skrášlia predávaný byt či dom. Na českom realitnom trhu v posledných mesiacoch pribúdajú nové služby. Najskôr sa objavili inšpektori, ktorí by za poplatok pri kúpe nehnuteľnosti mohli ľuďom pomôcť odhaliť prípadné skryté vady. Najnovšie avizuje portál ihned.cz pomoc pri skrášlení predávaného bytu či domu. Prvá služba by mohla odštartovať aj na Slovensku. Šéf českej realitnej skupiny Bonus Group, ktorá spadá pod americkú realitnú skupiny Century 21, Jan Rosák totiž získal práva kanadskej A Buyer’s Choice Home Inspections aj pre slovenský trh. O druhej zatiaľ na opačnej strane Moravy nepočuť.

pondelok 18. júna 2012

Bratislava predáva 160 nových bytov mesačne

V hlavnom meste sú stále voľné tisícky bytov, ich cena mierne klesla. Nových bytov je v slovenskej metropole stále dosť, no ich počet mierne ubúda. Projekty predávajú síce menej než predtým, ale pomerne stabilne. Nadol šli aj ceny predaných bytov, do ponuky pribudlo aj niekoľko nových, no väčšinou šlo o rozbiehajúce sa ďalšie etapy existujúcich komplexov, informuje realitná agentúra Lexxus. „Celkovo je v bratislavských projektoch voľných 2 741 bytov,“ píše spoločnosť. Oproti informáciám kancelárie Herrys z novembra minulého roka ide o pokles o 400 jednotiek, môžu však za tým byť aj odlišné zdroje oboch spoločností. Lexxus hovorí o 354 nových bytov, ktoré pribudli za prvý štvrťrok tohto roka. Z toho len necelá tretina bola v nových projektoch, zvyšok pribudol v rámci ďalších etáp existujúcich.

pondelok 11. júna 2012

Štátna realitka aj nájomné byty

Vládny program sľubuje zmeny k lepšiemu. Druhá vláda Roberta Fica si do programu, ktorý minulý týždeň odhlasovala, zapísala viacero sľubov z realitnej oblasti. Pri niektorých oprášila staršie nápady, pri iných sa rozhodla potiahnuť ďalej myšlienky predchádzajúceho kabinetu. Pri predvolebných kortešačkách zo všetkých strán deklarovaná potreba podpory nájomných bytov si našla miesto aj v programovom vyhlásení. Vláda sľubuje, že vytvorí podmienky pre vstup súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov.

streda 6. júna 2012

Mierne zlacňovanie bytov pokračuje

V úvode roka sa ceny posunuli nižšie len nepatrne. Prvý štvrťrok tohto roka priniesol ďalšie zlacnenie bytov a domov na Slovensku. Priemerná cena sa podľa najnovších štatistík Národnej banky Slovenska posunula v porovnaní so záverom vlaňajška nižšie len nepatrne, o jedno euro na 1235 eur za štvorcový meter. Podľa ekonómov centrálnej banky to môže signalizovať stabilizáciu trhu s bývaním. Pri pohľade na jednotlivé kraje totiž k medzikvartálnemu poklesu prišlo len v polovici. V regióne Trnavy, Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc už ceny mierne rástli, kým predchádzajúci štvrťrok klesali. Za posledného polroka pritom prišlo vo väčšine krajov len k minimálnym zmenám v priemerných cenách bytov a domov.

pondelok 4. júna 2012

Na nájomné byty viac peňazí nepôjde

Väčšiu podporu nájomného bývania nová vláda nechystá. Štát neplánuje dávať omnoho viac peňazí na podporu výstavby nájomného bývania. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka je však potrebné vytvoriť také podmienky, aby mal u nás tento zaostávajúci spôsob bývania oveľa významnejšie postavenie, uviedol po stretnutí s vedením Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Nájomné sociálne byty by podľa neho mali byť vo vlastníctve obcí a miest, pričom štát by poskytoval dotácie a nastavil dobré legislatívne podmienky. Dodal, že na výstavbe nájomných bytov by sa mal aktívnejšie zúčastňovať aj privátny sektor.