pondelok 30. júla 2012

Byt ako úložisko peňazí


Časy nadpriemerných zárobkov sú preč, reality ochránia pred infláciou. Kúpiť si niekoľko bytov, prenajímať ich, splácať z nich prípadnú hypotéku a k tomu si slušne žiť. Alebo ich po pár rokoch s nemalým ziskom predať. Obrázok z čias nedávno minulých odviala kríza. Investície do nehnuteľností už nepredstavujú zlatú baňu. Ceny od vrcholu v roku 2008 poklesli v priemere o pätinu, sumy pýtané za prenájom nerástli. Trh sa otočil. A nemálo jednotlivcov, ktorí na rozbehnutý vlak naskočili tesne pred jeho zastávkou, sa popálilo. Banky tak museli riešiť ľudí, ktorým neostávalo iné ako predať prenajímaný byt, pretože im nezarábal na každomesačnú splátku úveru. Medzi žiadateľmi o hypotéku sa v súčasnosti častejšie stretávajú s klientmi, ktorí si peniaze pýtajú na zabezpečenie vlastného bývania. 

streda 25. júla 2012

Nemci skupujú luxusné domy


Boháčov lákajú nehnuteľnosti, ceny prudko rastú. Nemeckí milionári vrážajú miliardy eur do luxusných nehnuteľností. Či už ide o vilu na nemeckom ostrove Sylt alebo feudálny statok pri jazere Starnberg, boháči platia rekordné ceny, často bez pomoci bankového úveru. Koniec nákupov je pritom v nedohľadne, píše portál manager-magazin.de. Na pohľad sa môže zdať, že v najsilnejšej európskej ekonomike milionári nenakupujú nič radšej ako nehnuteľnosti. Podľa realitných spoločností je dopyt po luxusných vilách v najvyššej cenovej kategórii veľmi silný. A ponuka je pomerne obmedzená.

pondelok 23. júla 2012

Stavebníctvo sa rúti dolu kopcom


Veľkí nemajú rozrobené zákazky, inžinierske stavby po dokončení úsekov na R1 padajú. Aprílová stavebná produkcia na úrovni 359 miliónov eur bola prekvapivo nízka. Pokles o 16,6 percenta na prahu jarnej sezóny neveští nič dobrého aj preto, že už ide o druhý dvojciferný prepad v tomto roku. Podobný vývoj zažilo odvetvie predvlani, pričom vtedajšie pády v jarných mesiacoch boli pokračovaním trendu prudko klesajúcej výkonnosti od jesene 2009.

streda 18. júla 2012

Bytov sa začalo stavať najmenej za 9 rokov


V úvode roka sa prepadla nová výstavba vo všetkých ukazovateľoch. Developeri sa po kríze v bankách ťažšie dostávajú k peniazom na projekty. Ľudia si zvykli, že ceny klesajú, vyčkávajú a očakávajú zľavy. To všetko sa podpísalo pod štatistiky o bytovej výstavbe v krajine. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR sa v úvode roka prepadli medziročne počty začatých, rozostavaných aj dokončených bytov. Pri pohľade na prvý ukazovateľ išlo v prvom štvrťroku o medziročný pád o vyše sedem percent.

pondelok 16. júla 2012

Slovenské byty sú podľa OECD drahé


Za málo priestoru platíme veľa, inak sme spokojná krajina. Slovensko obstálo v štúdii OECD podľa viacerých ukazovateľov mierne podpriemerne, či priemerne. Kvalitou celkového života sa pohybuje v poslednej tretine z 36 hodnotených krajín. Organizácia sa pozerá aj na bývanie ako jednu zo základných životných potrieb. Bývanie totiž podľa nej nie len otázka štyroch stien a strechy, no prináša miesto pre pokojný spánok a oddych, kde sa ľudia cítia bezpečne a majú svoj vlastný priestor. Všetky tieto ukazovatele podľa OECD robia z domu domov, no nemenej dôležitá je otázka dostupnosti bývania, nakoľko z rozpočtov rodín i jednotlivcov ukrajuje veľkú čiastku.

streda 11. júla 2012

Predávajú sa hlavne dobré byty


Silný dopyt po novom bývaní pokračuje, len kupujúci sú náročnejší. Ceny bytov na Slovensku pokračujú v miernom poklese. Národná banka Slovenska hovorí o celoštátnom medziročnom znížení o 3,1 percenta na súčasných 1 251 eur/m2. Táto štatistika zahŕňa ponukové, čiastočne aj realizačné ceny starších domov, bytov i novostavieb. Napriek niektorým spoločným trendom vývoj v jednotlivých regiónoch prebiehal odlišne v závislosti od konkrétnej nehnuteľnosti. Čo šlo skutočne nadol, sú veľké, dispozične zlé a nekvalitne vyhotovené byty v novostavbách. Tie najdrahšie majú v niektorých prípadoch cenovky nižšie aj o desiatky percent, ako je to v prípade projektu Parkville na bratislavskej Kolibe. Pätnásťpercentné zľavy inzeruje v hlavnom meste aj developer komplexu Perla Ružinova. Slabší odbyt má najmä neskôr postavená veža priamo na rohu križovatky. Byty v novostavbách, ktoré sa netrafili do aktuálneho dopytu, sa pravdepodobne vypredajú len za cenu veľkých zliav.

pondelok 9. júla 2012

Vláda zdraží domy a byty


Na znižovanie diery vo verejných financiách krajiny sa vyzbierajú aj vlastníci nehnuteľností či developeri. Kabinet Roberta Fica včera poslal opozícii zoznam nových daní a poplatkov, ktoré by mali priniesť do štátnej kasy 1,2 miliardy eur. Opatrenia zverejnil denník Sme. Od januára by podľa nich majitelia domu či bytu mali okrem dani z nehnuteľnosti odvádzanej samospráve zaplatiť aj štátu. Sadzba bude podľa Sme závisieť od lokality, strana Smer chce pripraviť cenové mapy.

streda 4. júla 2012

Americké reality vo výpredaji


Šesť rokov trvajúci pokles cien na realitnom trhu v Spojených štátoch a priaznivý kurz dolára voči niektorým menám vábi k nákupom amerických nehnuteľností stále viac cudzincov. Pochádzajú z Ázie, Európy či Kanady, všimol si denník The Wall Street Journal. Cudzinci za 12 mesiacov do konca tohtoročného marca v USA nakúpili obytné nehnuteľnosti za 82,5 miliardy dolárov. Išlo o 8,9 percenta z celkových 928 miliárd minutých v tomto období za bývanie. Medziročne výdavky zahraničných kupcov vzrástli o 24 percent.

pondelok 2. júla 2012

Problém s vybavením úveru

Nedávno som meškal so splatením hypotéky 3 mesiace, no celú sumu som už uhradil. Dokedy budem mať záznam v registri? Budem mať v budúcnosti problém s vybavením nového úveru? Bojím sa tiež, že v budúcnosti budem mať zase problém so splácaním. Čo mám urobiť, aby som nemal problémy? Záznam v úverovom registri je vidieť až 5 rokov. Samozrejme, že táto skutočnosť môže negatívne ovplyvniť schvaľovací proces pri následných žiadostiach o úver, ale s určitosťou by som netvrdil, že nie je nádej na vybavenie nového úveru.