pondelok 27. augusta 2012

Na bývanie pôjdu aj peniaze z eurofondov

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na podporu bývania aj prostriedky získané z eurofondov. Umožní to novela zákona o ŠFRB s navrhovanou účinnosťou 1. októbra tohto roka, ktorú dnes schválila vláda na podnet ministra dopravy Jána Počiatka. Rezort predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 miliónov eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre ŠFRB na podporu bývania ročne naďalej 54,9 milióna eur. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku podmienilo poskytnutie grantu ŠFRB tým, že fond bude finančnou inštitúciou. Ďalšou podmienkou využitia eurofondov na podporu bývania je, aby legislatíva predstavila ciele verejného záujmu, odôvodňujúce priame zadanie grantu fondu.

pondelok 20. augusta 2012

V Nemecku viac luxusných bytov ako lacných

Krajine hrozí o pár rokov nedostatok dostupných bytov. Luxusné byty či domy na nemeckom trhu prekvitajú, cenovo prístupnejších bytoviek sa však stavia primálo. Pred drastickým nedostatkom bytov varujú odborníci z oboch brehov – tak zo zväzu nájomníkov, ako aj prenajímateľov. Obe strany sa pritom zvyknú zhodnúť len málokedy, píše portál časopisu Spiegel. V krajine sa zmenšuje počet bytov pre ľudí s nízkymi príjmami, čo môže mať dramatické dôsledky.

pondelok 13. augusta 2012

Je lepší hypotekárny úver alebo stavebné sporenie?

Rozhodnúť sa medzi hypotekárnym úverom a hypotékou často nie je jednoduché. Každý z týchto produktov má svoje špecifiká a s nimi súvisiace výhody alebo nevýhody a treba ich vyhodnotiť individuálne pre každého žiadateľa. Preto neexistuje jednoznačná odpoveď. Pri obidvoch produktoch musíte založiť nehnuteľnosť. Pravdepodobne to bude tá nehnuteľnosť, ktorú budete kupovať alebo rekonštruovať. Pri výbere produktu treba poznať špecifiká každého produktu a rozhodnúť sa, ktoré sú pre vás dôležité.

pondelok 6. augusta 2012

Oživenie na americkom realitnom trhu

Predaj nových domov v USA bol v máji najvyšší za 2 roky. Predaj nových rodinných domov v Spojených štátoch v máji rástol a bol najvyšší za dva roky. Zvýšila sa aj cena. Zásoba nepredaných domov na trhu zostáva blízko rekordného minima. Správa, ktorú včera zverejnilo americké ministerstvo obchodu, je ďalšou známkou toho, že trh bývania sa oživuje. Predaj nových domov stúpol minulý mesiac oproti predchádzajúcemu o 7,6 percenta na celoročne prepočítané tempo 369-tisíc, čo bol najvyšší údaj od apríla 2010. Ekonómovia podľa agentúry Reuters čakali v priemere predaj 346-tisíc domov. V medziročnom porovnaní bol májový predaj vyšší o 19,8 percenta.

streda 1. augusta 2012

Staré kancelárie ako štartovacie byty


Poloprázdna administratíva zaplavuje Bratislavu, alternatívou je aj prestavba. Staré prázdne kancelárske priestory špatia nejedno mesto. Koľko štvorcových metrov zaberajú napríklad v Bratislave nie je jasné. Veľké poradenské spoločnosti zbierajú a zverejňujú údaje len o nových moderných áčkových či béčkových priestoroch. Tie od céčka hlbšie do abecedy štatistika nezachytáva. Aký ich čaká osud? Ak budova po odsťahovaní sa posledných nájomníkov neprejde rekonštrukciou – ktorá však môže byť drahšia ako postavenie novej – hrozí jej prudká strata hodnoty. Až do takej miery, že pre vlastníka bude mať hodnotu len pozemok, na ktorej kancelársky objekt stojí.