streda 31. októbra 2012

Luxusná vila na streche obchodného centra

Nedostatok pozemkov núti v Číne k netradičným riešeniam. Nedostatok stavebných pozemkov v rýchlo sa rozvíjajúcich čínskych mestách riešia architekti originálnym spôsobom. V meste Ču-čou v provincii Chu-nan vyrástli nedávno štyri luxusné vily na streche nákupného centra. Píše o tom denník The Sun. Preľudnená priemyselná metropola Ču-čou, ktorá je druhým najväčším mestom v provincii Chu-nan, má jeden milión obyvateľov a je označovaná za hlavné mesto čínskych lokomotív. Je totiž kľúčovým centrom výroby čínskych vysokorýchlostných vlakov. Ceny nehnuteľností sa tu za posledných päť rokov viac ako strojnásobili.

pondelok 29. októbra 2012

Pozemky za hranicami dražejú

Za vyššími cenami stojí silný dopyt, aj zo strany Slovákov. Záujem ľudí z Bratislavy a okolia odsťahovať sa do domu či bytu v susednom Rakúsku je realitou už niekoľko rokov. Svedčí o tom napríklad projekt pri Kittsee, kde pozemky pri jazere z 90 percent nakúpili klienti zo Slovenska. Silný dopyt pritom v krajine citeľne zdvíha ceny, informoval portál wirtschaftsblatt.at. Za posledného tri a pol roka sa záujem o pozemok v Rakúsku zdvihol v priemere o 150 percent. V časti Burgenland, najbližšie slovenským hraniciam, a v Dolnom Rakúsku sa strojnásobil. Vo Viedni poskočil o 60 percent.

streda 24. októbra 2012

Sanácia v Nižnej Myšli po zosuvoch si vyžiada ďalšie milióny eur


KOŠICE. O postupe sanačných prác a nutnosti investovať ďalšie milióny eur do spevnenia svahov v Nižnej Myšli informoval dnes štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. Na obecnom úrade rokoval Ferencz so starostom Ľudovítom Gregom (SP) i geológmi, ktorí zabezpečovali najkritickejšiu lokalitu – okolie miestneho kostola.

utorok 23. októbra 2012

V Košiciach na mieste bývalého pivovaru otvorili Cassovar


KOŠICE. "Po viac ako 20 rokoch sa podarilo vyriešiť výraznú časť asanačného pásma. Na území bývalého košického pivovaru sme pri celkovej investícii 100 miliónov eur vytvorili priestor pre aktívny životný štýl," povedal strategický manažér spoločnosti PeeMDe Global, ktorá objekt developersky zastrešovala, Peter Murko. "Na jednom mieste môžu Košičania bývať, pracovať aj relaxovať. Unikátnu atmosféru dotvárajú pôvodné historické stavby ako pivovarnícky komín a Bauerneblov dom," dodal Murko.

pondelok 22. októbra 2012

Bytová náhrada


Náhradný byt sa ale nemôže nachádzať kdekoľvek na území Slovenska. Ako je to s poskytovaním bytovej náhrady pri výpovedi nájmu z bytu? Je nutné poskytnúť bytovú náhradu v obci, v ktorej sa nachádza byt, alebo je to možné kdekoľvek na území Slovenskej republiky? Osobitne v prípade, keď nájomca má maloleté deti alebo sa stará o bezvládnu osobu. Občiansky zákonník rozlišuje tri druhy bytových náhrad v prípade, ak prenajímateľ skončí nájom bytu výpoveďou. Sú nimi náhradný byt, náhradné ubytovanie a prístrešie. Bytovú náhradu je povinný poskytnúť ten, v prospech koho sa byt vypratáva. Podmienky, za ktorých vzniká povinnosť zabezpečiť bytovú náhradu, sú upravené v ustanovení §712a Občianskeho zákonníka.

streda 17. októbra 2012

České stavebné firmy sú na predaj

Viacero menších až stredných spoločností však nik nechce. Kríza zatriasla stavebným trhom nielen v západnej Európe. Nedostatok práce pocítili aj spoločnosti na Slovensku či v Česku. Viaceré sa dostali na kolená a hľadajú záchranu v novom majiteľovi. Podľa českého portálu e15.cz je u susedov na predaj niekoľko menších a už aj stredných firiem. Hoci sú v porovnaní s predkrízovými časmi za dobrú cenu, potenciálni záujemcovia si uvedomujú, že môžu predstavovať časovanú bombu. Hodnotu firmy totiž v časoch prebytku stavbárov predstavujú jej zákazky. A aby ich spoločnosť získala, neváha ponúknuť dumpingovú cenu, ktorá sa v budúcnosti môže stať pre nového vlastníka problémom.

pondelok 15. októbra 2012

Stavebný trh 7 mesiacov upadal

Produkcia sa za 7 mesiacov medziročne prepadla o 300 miliónov eur. úlový medziročný prepad stavebnej výroby na úrovni 11,2 percenta bol už štvrtý v tomto roku. Výkony za prvý prázdninový mesiac v objeme necelých 460 miliónov eur, ktoré štatistici považujú za predbežné, tak definitívne posunuli úpadok odvetvia v roku 2012 bližšie k realite a očakávania o možnom, hoci iba miernom oživení, až do budúceho roka. Inžinierske stavby skončili po siedmych mesiacoch s deficitom skoro 186 miliónov eur. Úroveň výkonov z vlaňajška nedosiahli zatiaľ ani v jedinom mesiaci tohto roka. Veľkým podnikom s viac než dvadsiatkou zamestnancov sa v tomto segmente darí iba v opravám a údržbe.

streda 10. októbra 2012

„Nový“ Starý most sa blíži k realite

Výstavba novej konštrukcie zlepší parametre a predĺži životnosť. Kompletná prestavba a sprevádzkovanie „nového“ Starého mosta v Bratislave sa o niečo priblížilo realizácii. Po niekoľkých rokoch plánov a zmien pohľadov dostali štátne orgány na posúdenie vplyvov na životné prostredie pozmenenú podobu projektu. Tá bola potrebná najmä z dôvodu získania eurofondov na prestavbu. Pôvodné návrhy počítali s vytvorením modernej podoby a kvôli udržaniu čo najnižších nákladov zachovaním nevýhod mosta v podobe úzkeho plavebného koridoru i otáznej životnosti. Bratislava medzičasom získala na prestavbu financie z Európskej únie, vďaka ktorým však treba na moste zabezpečiť premávku takzvaného tram-train, čo si vyžiada aj zväčšeniu rozchodu koľají.

pondelok 8. októbra 2012

Rio chystá mrakodrap s vodopádom

Z vyše 90 metrov by mohli odvážlivci skákať. O štyri roky sa rozhorí v brazílskom Rio de Janeiro olympijský oheň, už teraz však rozmýšľa, čím ohúri turistov. Švajčiarski architekti zo spoločnosti Rafaa Architecture & Design vymysleli mrakodrap, ktorý vyzerá ako vodopád, informoval portál idnes.cz. Veža vysoká 105 metrov by mala vyrásť na pobreží Ria. Vstupovalo by sa do nej vo výške 60 metrov nad hladinou mora cez námestie a amfiteáter. Strana s vodopádom by smerovala k moru. Hore by mala byť kaviareň a obchod.

streda 3. októbra 2012

Na Sofijskej vyrastie garážový komplex

KOŠICE. Nový garážovo-parkovací komplex na Sofijskej má byť dvojpodlažný. Na prízemí bude 60 garážových a na poschodí asi 70 chránených a zastrešených parkovacích miest. Vstup do parkovacieho priestoru aj všetky vstupy do garážových priestorov budú vybavené diaľkovo ovládanými výsuvnými vrátami. Komplex využije existujúci svah – na poschodí je vchod zhora z ulíc Sofijská 18 - 26, na prízemí zospodu zo Sofijskej 5 – 13. „Projekt je realizovaný zo súkromných zdrojov. Garáže aj parkovacie miesta budú určené na predaj,“ vraví majiteľ firmy Sell Slovakia, ktorá má komplex zrealizovať.

utorok 2. októbra 2012

Blok na Luniku IX už vysťahovali

KOŠICE. Zástupcovia firmy Deštrukprojekt s. r. o. Rožňava sa chystajú prevziať „stavbu“ v prvom októbrovom týždni. Potom privezú na Lunik IX ťažké stroje. Pôvodne sa malo búranie Hrebendovej 14-16 začať v druhej polovici septembra. Začatie prác bolo podmienené vysťahovaním všetkých obyvateľov bloku a úplným odstránením odpadkov spoza neho. Za uplynulý rok a pol ich tam nájomníci nahádzali z balkónov a okien tony.

pondelok 1. októbra 2012

Na košický obchodný dom Mier chcú nadstavať byty

KOŠICE. Štyri poschodia s 38 bytmi chce na streche dvojpodlažného obchodného domu Mier na Severe (nad reštauráciou) nadstavať investor AS Development. Účastníci územného konania sa stretli včera na mestskom stavebnom úrade i priamo na Mieri. Obyvatelia susedných domov sú proti. Argumentujú zhoršením dopravy, parkovania, životného prostredia, úbytkom zelene, stratou svetla, zvýšením hluku a znížením kvality bývania stoviek ľudí.