streda 28. novembra 2012

Po 40 rokoch chcú Košice nový územný plán

KOŠICE. Po takmer 40 rokoch platnosti súčasného územného plánu a po stovkách jeho len čiastočných zmien, chce mesto nový. Ten má komplexne prehodnotiť funkčné využitie a priestorové usporiadanie celých Košíc. „Nie je to politická objednávka, ale žiadosť verejnosti,“ vyhlásil včera na tlačovke viceprimátor Ján Jaklubov (Smer). Sľúbil, že ľudí zapoja budúci rok už do tvorby zadania. Podľa doterajšieho územného plánu mali mať dnes Košice vyše 300-tisíc obyvateľov a auto len každá tretia rodina v byte. Realita je asi 240-tisíc ľudí a oveľa viac áut.

pondelok 26. novembra 2012

Lunik IX vyzeral kedysi úplne inak

KOŠICE. Niektoré pramene uvádzajú, že išlo o experimentálne Sídlisko ABC, iné zdroje hovoria o Sídlisku ABZ. Písmená označujú, kto tam mal bývať: A-armáda, B-bezpečnosť, C-Cigáni, respektíve Z-zdravotníci. Teraz na sídlisku žije okolo 6 - 7–tisíc prevažne rómskych obyvateľov. Bolo tam pôvodne 612 bytov pre maximálne 2 100 ľudí v 16 činžiakoch. Projekt obhajoval rok po dokončení vtedajší predseda MsNV Košice II Jozef Janovský.

streda 21. novembra 2012

Cena voľných bytov v Bratislave klesla

Cena za voľné byty v hlavnom meste, či už v starších dokončených alebo len nakreslených novostavbách, po miernom raste v úvode roka klesla. V treťom štvrťroku 2012 sa dostala podľa analýzy realitnej agentúry Lexxus na necelých 2 150 eur vrátane DPH. Na zlacnenie bytov vplývali viaceré cenové akcie, ale aj nižšie nastavené ceny bytov v nových projektoch. „Podľa kupujúcich je však cena stále privysoká. Za štvorcový meter sú ochotní zaplatiť v priemere o sto eur bez dane menej,“ konštatuje analytik realitnej spoločnosti Michal Zajíček. Na trhu bolo na konci tretieho tohtoročného štvrťroka v 109 bratislavských projektoch voľných takmer 2 600 bytov. Do ponuky pribudlo počas tretieho kvartálu približne toľko bytov, ako sa počas neho predalo.

pondelok 19. novembra 2012

Na Sídlisku KVP sa chystá viacero projektov

KOŠICE. Plány ďalšieho rozvoja sú veľké, projektov mnoho, ale veľa z toho sa ešte nezačalo stavať a skôr je to v štádiu príprav, zháňania zdrojov financovania a stavebných povolení. Mnoho projektov zaniklo tak, ako sa veľkolepo prezentovali. Čo všetko sa v dohľadnom čase v mestskej časti chystá? Nie je toho málo, čo by malo mestskú časť zatraktívniť a jej obyvateľom zvýšiť kvalitu bývania. Navnadení sú aj na súkromné investície, ktoré nezaťažia rozpočet a nejde o malé projekty.

streda 14. novembra 2012

Krásna bude meniť územný plán

KOŠICE. Mestská časť aj investor sa zhodnú na tom, že starý územný plán treba zmeniť. Od jeho schválenia prešlo už takmer 40 rokov, no realizovaný nebol a ani nebude. Výstavba tzv. Východného mesta, kde by malo bývať 40 – 60 000 obyvateľov vo výškových budovách, teda panelákoch, je nereálna. „Je to utópia. Pokiaľ bude platiť súčasný územný plán, sú pozemky z pohľadu ich terajších vlastníkov v tejto časti nepredajné,“ vysvetľuje Igor Lábaj zo spoločnosti LF Development. Plán zmeniť územný plán v oblasti Východného mesta je zatiaľ otázkou budúcnosti.

utorok 13. novembra 2012

Múr pred osadou vo Veľkej Ide má chrániť Rómov pred autami

VEĽKÁ IDA. Postaviť ho dala obec zo svojho rozpočtu. Cena 20-tisíc eur. Dokončili ho pred niekoľkými dňami, už sa ho pokúsili zničiť. Starosta Július Beluscsák si múr chváli, má zvýšiť bezpečnosť detí z rómskej osady. Niektorí obyvatelia však kričia, že sa cítia ako v base. Samotní Rómovia však s jeho výstavbou súhlasili, dokonca o plot požiadali. Pod žiadosť sa podpísalo 30 rodín z osady. Podľa starostu miestni Rómovia plot neberú ako diskriminačnú stavbu.

pondelok 12. novembra 2012

Košice zlikvidovali nelegálnu osadu pri teplárni

KOŠICE. Viceprimátorka Renáta Lenártová (ex–Most) nedávno osobne preverila situáciu vo všetkých nelegálnych osadách na území Košíc.  „Pripravujeme opatrenia – likvidáciu tohto odpadu,“ uviedla vtedy Lenártová.  Dnes začali s najväčšou v Nižných Kapustníkoch. Od osady smerom do mesta tiahli dopoludnia skupiny už bývalých obyvateľov chatrčí. Vláčili celý svoj majetok na vozíkoch, v kočiaroch či cestovných kufroch a taškách. Ľuďmi lomcovali emócie. Hlasno dávali najavo nesúhlas s núteným vysťahovaním.

štvrtok 8. novembra 2012

Rómovia v Šaci zažili kontrolu bytov

KOŠICE. Starosta mestskej časti Rudolf Reštei zorganizoval „prepadovku“, zameranú na technickú kontrolu bytov. S kolegami zisťovali príčiny nadmerných únikov vody, hľadali kde všade sú nelegálne odbery elektriny. Súčasťou kontroly bolo i rátanie ľudí v činžiakoch a hľadanie prípadných „čiernych“ nájomníkov žijúcich v bytoch, kde nemajú čo hľadať. „Ta to čo je to tu, nejaká razia? Dajte pokoj, veď deti sa nám pobudili, chcú ešte spať,“ rozhorčovala sa na chodbe po nedobrovoľnom budíčku evidentne ešte stále neprebudená nájomníčka.

streda 7. novembra 2012

Luxusných 500 bytov vo výškach

Nedávno oficiálne predstavili nový akcent na „singapurskej Wall Street“, ako volajú ulicu Shenton Way, dvojičky V on Shenton (Pätka na Shentone). Veže od UNStudia budú mať spoločný, 31 metrov široký sokel s dvojpodlažnou obchodnou časťou a sedempodlažnými garážami, zakončený prvou z troch strešných záhrad (sky gardens), v ktorej bude vodná nádrž. Na sokli postavia 53-poschodovú obytnú (237 m) a 23-poschodovú administratívnu vežu (123 m), ktorú developer UIC (United Industrial Corporation) Investments neprenajme, ale spoločnosť si ju ponechá ako sídlo.

pondelok 5. novembra 2012

V druhom štvrťroku sa darilo novostavbám

Kým po minulé roky ukazovali štatistiky dokončených a začatých nových bytov zväčša poklesy, druhý štvrťrok 2012 priniesol opačnú tendenciu. Podľa Štatistického úradu SR sa zvyšovalo množstvo rozostavaných bytov i tých pripravených na nasťahovanie. Klienti v súčasnosti majú väčší výber, otázna ostáva kvalita ponuky. Počet nových bytov s čerstvo vydaným stavebným povolením medziročne vzrástol o 6,5 % na 3 519 bytov, čo predstavuje aj medzikvartálny rast o takmer tisícku jednotiek. Nie je jasné, koľko z nich sa reálne začne stavať, nakoľko to už štatistici nesledujú. Byty však pribudnú medzi rozostavané, ktorých bolo ku koncu júna 2012 takmer 65-tisíc počítajúc aj bytové jednotky v rodinných domoch.