pondelok 25. marca 2013

Ako rastú a praskajú realitné bubliny

Ceny bytov budú navždy rásť a na nehnuteľnosti sa nedá prerobiť. To sú pravdy, ktoré bolo počas boomu počuť často a mnohí menší či väčší investori vďaka realitám aj výborne zarobili. Slovensko si zažilo developerov, novostavby a realitný boom prvýkrát, hoci v západnom svete ide o štandardný cyklus trvajúci vrátane prepadu cien približne desaťročie. Developerská spoločnosť YIT, ktorá vstúpila na tento trh akvizíciou domácej firmy Reding, zhrnula proces pod názov Bubblenomics. Sama seba považuje za dlhodobého investora, ktorý vo svete pôsobí v časoch stúpania i klesania dopytu. Podľa firmy má celý cyklus štyri fázy – utajenie, prebudenie, mániu a výbuch.

Počas prvej fázy v trvaní niekoľkých rokov do odvetvia prúdia investície zorientovaných firiem s dlhodobou pôsobnosťou. Tieto majú lepšie informácie i kapacity na pochopenie aktuálnej situácie a budúcich potrieb zákazníkov. Pri väčšom riziku tak majú väčšiu šancu zhodnotiť svoj kapitál a v dlhodobom pohľade dobre zarobiť. Ceny mierne stúpajú.

Dlhšie trvajúci rast cien si všíma čoraz viac investorov a postupne doň začínajú vkladať nádeje a nakupovať. To nafukuje ponukové ceny, ktoré zasa stláča odchod zopár firiem z odvetia, ktoré preferujú doterajší výnos a ďalej nechcú riskovať. Na konci tohto obdobia si už reality ako dobrý zdroj zárobku všimnú médiá a začnú o tom informovať.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára