streda 10. apríla 2013

Prepad stavebníctva v Česku pokračuje

Po minuloročnom 6,5-percentnom poklese stavebnej výroby v Českej republike očakávajú manažéri stavebných spoločností v tomto roku ďalšie znižovanie produkcie. Znamenalo by to pád výkonov odvetvia už piaty rok po sebe. Hlavný pokles má byť opäť v segmente inžinierskeho staviteľstva a dôvod prepadu stavebnej produkcie tak bude rovnaký ako v uplynulom roku, výpadok verejných zákaziek. Podľa aktuálnej kvartálnej analýzy českého stavebníctva uzatvorili stavebné podniky, ktoré majú viac ako 50 zamestnancov, v roku 2012 v Česku 39-tisíc stavebných zákaziek, čo je medziročne skoro o pätinu menej.

Porovnateľným tempom klesla aj ich celková hodnota, na 146,1 miliardy českých korún. Kým v pozemnom staviteľstve bol pokles len nepatrný, o 1,2 percenta, nové zákazky v inžinierskej výstavbe klesli o tretinu, na 70 miliárd Kč.

Verejní investori vlani zadali v Českej republike takmer štyritisíc zákaziek (publikovaných podľa zákona vo Vestníku verejného obstarávania). Tento počet v porovnaní s rokom 2011 narástol, ale len pre zníženie limitov, ktoré priniesla novela zákona o verejnom obstarávaní. Ak by sa nezmenili, zadaných zákaziek by bolo v medziročnom porovnaní o 18 percent menej. Ich hodnota klesla na 91 miliárd Kč, čo by pri nezmenených limitoch predstavovalo medziročný prepad až o štvrtinu.

Čítajte pokračovanie na TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára