streda 30. januára 2013

V centre Košíc pribudnú byty aj obchody

V centre metropoly východu pribudnú byty, obchody aj kancelárie. Novú polyfunkčnú budovu obnovou štyroch starších pripravuje košická spoločnosť Valentina Invest, s.r.o. Projekt s názvom Valentina kopíruje historickú zástavbu, zachované ostávajú historické tvary aj pôvodné krovy. Novostavba vzniká prerobením dvoch budov so vstupom z Mäsiarskej ulice a dvoch budov na Hlavnej ulici. Podľa portálu bytkosice.sk prinesie celkovo 33 dvoj- až štvorizbových bytov s rozlohou od 46 až po 114 štvorcových metrov.

pondelok 28. januára 2013

Bytov sa v Česku predáva menej

Predaj bytov a rodinných domov v Česku klesá. Okrem Prahy a Brna sa preto takmer zastavila nová výstavba. Dôsledkom je tiež stagnácia či pokles cien. Vyplýva to z najnovšej analýzy českého realitného trhu Trend Report 2012, ktorú v týchto dňoch predstavila Asociácia pre rozvoj trhu nehnuteľností. „Nedá sa predpokladať, že sa sa situácia v dohľadnej dobe výraznejšie zmenila. A to ani v prípade razantnejšieho zníženia cien,“ uvádzajú autori štúdia. Trh je totiž podľa odborníkov u českých susedov z istého hľadiska nasýtený.

streda 23. januára 2013

Sídliskové byty v Košiciach zlacneli aj o 10 percent

KOŠICE. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa po vyše dvoch rokoch skončilo znižovanie cien bytov. V treťom štvrťroku 2012 ich ceny mierne vzrástli o 1 %, priemerná cena dosiahla hodnotu 1240 eur/m2, čo je o osem eur menej ako vlani v rovnakom období. Najrýchlejší rast cien v treťom kvartáli 2012 zaznamenal Košický kraj, o 4,8 percenta. „Tieto údaje vychádzajú z cien bytov, ktoré sú vypočítané zo znaleckých posudkov, ktoré majú banky k dispozícii. Vôbec nezohľadňujú napríklad kúpu v hotovosti. A cena v znaleckom posudku sa nemusí rovnať kúpnej cene,“ vysvetľuje Soňa Kovačevičová, realitná maklérka RE/MAX Eden. Terajšie ceny prirovnáva k tým v roku 2006.

pondelok 21. januára 2013

V Košiciach na Kostolianskej došlo k ďalším zosuvom

KOŠICE. Dlhotrvajúci problém na Kostolianskej ceste začalo mesto intenzívne riešiť v zime 2011. V januári už bola situácia natoľko vážna, že padajúce kamene ohrozovali zdravie a životy ľudí. Preto dočasne úplne uzavreli cestu od januára do marca. „Počas tejto uzávierky sa robila stabilizácia svahu, nutné boli odstrely skál, ktoré vytypovali geológovia na odstránenie. Tým ale sanačné práce neskončili, pokračovali stavaním ochranného valu a oporného múru. Bolo nevyhnutné obmedziť dopravu pomocou svetelnej signalizácie na jeden jazdný pruh,“ vysvetľuje Linda Šnajdárová z komunikačného odboru magistrátu. Momentálne tam dodávateľ stavby do pár dní dokončí zemný val a ekokoše.

streda 16. januára 2013

Pod mostom vznikne oddychová zóna pre mladých

KOŠICE. Z kreatívnej súťaže vzišli aj odvážne nápady, ale aj také, ktoré iba malou zmenou môžu premeniť nevyužívaný priestor na funkčný. Je to aktivita v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry. Zaujal aj tým, že nie je potrebné stavať nové objekty, iba využiť to, čo sa ponúka. Pod mostom sa naraz vyrieši viac problémov. Údolie je dnes údolím asociálov, bezdomovcov a mládeže holdujúcej alkoholu. To, čo sa tam chystá, je pravým opakom.

pondelok 14. januára 2013

V Košiciach zvýšili dane za nehnuteľnosti, bývanie bude drahšie

KOŠICE. Vyššie dane z nehnuteľností o 13 až 101 % zaplatí väčšina Košičanov budúci rok. Za návrh hlasovalo 33 z prítomných poslancov, šiesti sa zdržali, dvaja boli proti. Poslanci to schválili na návrh primátora Richarda Rašiho (Smer) s odôvodnením, že mesto nemá peniaze, inak by neprežilo, muselo by redukovať školstvo či sociálne služby. Raši vyčíslil, že vyššie dane prinesú navyše 4 milióny eur oproti tohtoročným skoro 17 miliónom. Jediní, komu dane nezvýšili, sú majitelia bytov v centre (katastrálne územie Stredné mesto).

streda 9. januára 2013

Košice pripravujú nový územný plán

KOŠICE.  Ako uviedol viceprimátor Ján Jakubov, nový územný plán načrtne perspektívu možného rozvoja mesta z hľadiska bývania, podnikania a dopravy. V súčasnosti platný územný plán mesta bol spracovaný v rokoch 1973 až 1975, komplexne ho aktualizovali v roku 1985 a v roku 1993. „Snahou vedenia mesta je, aby na príprave a v ďalších štádiách postupu vyhotovenia nového územného plánu od začiatku participovala samospráva, odborná, ale diskutovala o ňom aj laická verejnosť, rôzne občianske združenia a organizácie,“ povedal viceprimátor Jakubov.

pondelok 7. januára 2013

Časť košickej botanickej záhrady majú nahradiť byty

KOŠICE. Rehoľný rád dominikánov predá Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) niektoré svoje pozemky v areáli košickej botanickej záhrady, ktoré sú nevyhnutné pre jej chod. Časť ale bude musieť záhrada opustiť a cirkev ich predá záujemcom o bytovú výstavbu. Taký je obsah najnovšej predbežnej dohody medzi obidvoma stranami. V obidvoch transakciách má ísť o výmery okolo jedného a pol hektára. Celkovo vlastní cirkev pod botanickou záhradou až desať hektárov. Získala ich v 90. rokoch na základe reštitúcie. Od roku 2001 všetky univerzite prenajímala.