streda 27. februára 2013

Bude IKEA v Košiciach?

Dlhoočakávaný príchod švédskeho obchodu s nábytkom na východ Slovenska sa tak skoro konať nebude. Skupina totiž ohlásila plány, kde otvorenie košickej pobočky Ikea figuruje až v horizonte nasledujúcich šiestich rokov. Po meste pritom pokukuje už dlho, špekuluje sa o ňom už od otvorenia bratislavských priestorov v 1992. Aktuálna správa za finančný rok 2012 (obdobie od septembra 2011 po vlaňajší august) Košice zaraďuje po bok plánovaných obchodných domov v Prahe, Plzni a Hradci Králové. O približne tri roky plánuje skupina v regióne Slovenska, Česka a Maďarska spustiť aj nakupovanie online.

pondelok 25. februára 2013

O predaji bytov družstva rozhodoval len predseda

MOLDAVA NAD BODVOU. Stosedem bytov Okresného stavebného bytového družstva Košice – okolie v účtovnej hodnote vyše 560–tisíc eur sa v roku 2010 dostalo mimo kontrolu jeho členov a kolektívnych orgánov. Na novozaloženú dcérsku spoločnosť družstva MolByt s. r. o. ich previedol vtedajší predseda predstavenstva Ondrej Karaffa. Išlo väčšinou o byty, ktoré sa uvoľnili, keď družstvo zrušilo členstvo neplatičom. Na MolByt prešli darovaním. Zmluvy podpisoval Karaffa. Za jednu stranu ako predseda družstva, za druhú ako konateľ MolBytu. V jeden deň, 25. januára 2010, takto sám so sebou uzavrel 72 darovacích zmlúv.

streda 20. februára 2013

Košice chcú nanovo vymedziť mestskú zeleň

KOŠICE. Urbanistickú štúdiu o mestskej zeleni si dá spracovať mesto Košice. Dokument bude slúžiť ako jeden z podkladov pre nový územný plán mesta. Samospráva v decembri zverejnila výzvu na predkladanie ponúk. Podľa oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je  „za prieskum a analýzu štruktúry vegetačného krytu“ pripravená zaplatiť 30–tisíc eur. Štúdia má zhodnotiť pozitívne a negatívne javy zelene a zamerať sa na tie jej prvky, ktoré podporujú  identitu mesta a jeho genius loci.

pondelok 18. februára 2013

Lokalita Panoráma je ponorená do tmy

KOŠICE. V zime, keď sa skoro stmieva, sa obyvatelia Panorámy vracajú domov z práce viac-menej po pamäti. „Na ulici nesvieti žiadne svetlo. Je to smiešne. Mali sme prísľub, že sa to spustí od Nového roka a stále nič,“ sťažuje sa Košičan. Na kopci nad mestskou časťou Vyšné Opátske bolo minulý rok dokončených 51 nových domov. „Termín odovzdania bol sčasti do konca októbra, sčasti do konca roka 2012. Podarilo sa nám ich urobiť skôr, preto sme domy klientom odovzdávali v júli a auguste,“ hovorí Ján Marušin, riaditeľ spoločnosti MM Development, ktorá domy stavala. V júli boli skolaudované, ešte pred nimi cesty aj osvetlenie.

streda 13. februára 2013

Dom s malometrážnymi bytmi chcú obnoviť, nájomné stúpne

KOŠICE. Rekonštrukciu chce financovať získaním návratných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a z vlastných zdrojov. Žiadosť o poskytnutie prostriedkov podá mesto v januári. Na základe spracovanej projektovej dokumentácie celkový rozpočet obnovy predstavuje 999 835 eur vrátane DPH. V súlade so zákonom o ŠFRB bude možné požiadať o podporu (úver) vo výške 799 868 eur, mesto zo svojich zdrojov poskytne finančné prostriedky v sume 199 967 eur. Na realizáciu investičnej akcie bola už podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia.

pondelok 11. februára 2013

Jazero zvažuje výstavbu kúpaliska

KOŠICE. V tomto roku investuje sídlisko Nad jazerom na viacerých miestach. Najviac bude mestskú časť stáť výstavba verejného osvetlenia na Čingovskej ulici. Viac svetla bude aj pri viacúčelovom ihrisku na Amurskej ulici, kde nainštalujú kamerový systém. Ochrániť ho má pred vandalmi, ktorí ho viac ráz poškodili.

streda 6. februára 2013

Michalovce dostanú tretie nákupné centrum

Začiatkom leta odštartuje v Michalovciach výstavba najväčšieho obchodného centra. Pri Merkury Markete za hranicami mesta na ceste do Strážskeho vyrastie komplex s 9 600 štvorcovými metrami predajnej plochy. "Nákupné centrum plánujeme otvoriť do Vianoc," spresnil Slavomír Kelemen z miestnej projektantskej firmy SK Design. Podľa jeho slov investor už rokuje s potenciálnymi nájomníkmi. V nákupnom centre by mali byť reťazce s potravinami, elektronikou aj drogériou a ďalšie menšie prevádzky.

Košice chystajú čudnú výmenu pozemkov

KOŠICE. Rozšírenie cintorína v košickej mestskej časti Lorinčík by nepotešilo len miestnu samosprávu, ktorá má problém s chýbajúcimi hrobovými miestami. Získať na tom môže aj firma Bethesda košickej advokátky Dany Husťákovej. Spoločnosť má záujem vymeniť pozemky pri cintoríne v Lorinčíku vo výmere 10 278 metrov štvorcových s mestom Košice. Požaduje za ne parcely s rozlohou 6 198 metrov štvorcových, nachádzajúce sa na Plzenskej ulici v mestskej časti Západ.

pondelok 4. februára 2013

Byty pri Napájadlách poslanci schválili

KOŠICE. Rodinné domy, štvorpodlažné bytovky, zelené plochy určené na rekreáciu či cyklochodník. Takto by po novom mala vyzerať priemyselná lokalita Napájadlá v mestskej časti Nad jazerom. Obytnú zástavbu a železničnú trať by mal oddeľovať terénny val a pás zelene s obchodmi a službami. Zmenu územného plánu navrhol mestský útvar hlavného architekta.