streda 11. júla 2012

Predávajú sa hlavne dobré byty


Silný dopyt po novom bývaní pokračuje, len kupujúci sú náročnejší. Ceny bytov na Slovensku pokračujú v miernom poklese. Národná banka Slovenska hovorí o celoštátnom medziročnom znížení o 3,1 percenta na súčasných 1 251 eur/m2. Táto štatistika zahŕňa ponukové, čiastočne aj realizačné ceny starších domov, bytov i novostavieb. Napriek niektorým spoločným trendom vývoj v jednotlivých regiónoch prebiehal odlišne v závislosti od konkrétnej nehnuteľnosti. Čo šlo skutočne nadol, sú veľké, dispozične zlé a nekvalitne vyhotovené byty v novostavbách. Tie najdrahšie majú v niektorých prípadoch cenovky nižšie aj o desiatky percent, ako je to v prípade projektu Parkville na bratislavskej Kolibe. Pätnásťpercentné zľavy inzeruje v hlavnom meste aj developer komplexu Perla Ružinova. Slabší odbyt má najmä neskôr postavená veža priamo na rohu križovatky. Byty v novostavbách, ktoré sa netrafili do aktuálneho dopytu, sa pravdepodobne vypredajú len za cenu veľkých zliav.



No banky ako financujúce inštitúcie zatiaľ na takéto riešenie netlačia. Ešte stále predlžujú splatnosti úverov a zvyšujú rizikové marže. Dôvodom môže byť aj to, že veľká časť projektov sa pomaly, ale predsa predáva. Banky do radikálnejších riešení netlačili ani na začiatku krízy a počas najväčšej paniky. Spolu so zlepšenou náladou na trhoch v prvej polovici vlaňajška sa podmienky na poskytovanie úverov dokonca mierne zlepšili.

To zmenila druhá vlna krízy z jesene 2011. Z vtedy plánovaných rezidenčných projektov sa rozbehlo len málo a mnohé doteraz len zbierajú záujemcov o rezervácie. Napríklad tretia etapa dlho inzerovanej Jégého aleje v bratislavskom Ružinove či petržalský projekt Nový háj s výraznou reklamnou kampaňou pred oficiálnym spustením. Práve tento komplex zaznamenáva slušný predaj — niekoľko bytov mesačne. Pomáha aj možnosť prispôsobiť si temer celú dispozíciu bytu či ľubovoľne si umiestniť okná na fasáde. No stavať sa zatiaľ nezačalo.

Kým niektorým projektom sa darí horšie, hitom je takzvané štartovacie bývanie, zväčša v starších prerobených budovách. Projekty v metropole ako napríklad Level, Jelenia alebo Duohouse 2.0 sa rozpredali rýchlo a ďalšie budú pribúdať. Pri cenách okolo dvetisíc eur za štvorec a malých výmerách ide o atraktívnu ponuku. To láka prvokupujúcich a obyvateľov dochádzajúcich do hlavného mesta. Na trhu je priestor ešte pre ďalšie projekty tohto typu, do segmentu sa chystá napríklad developerská skupina Iuris či firma Geocomplex.

Otázny je dopyt po dvoj- a trojizbových bytoch. V súčasnosti je veľmi silný a pri aktuálne rozostavaných projektoch v budúcnosti hrozí aj nedostatok tejto kategórie bytov. Mnoho developerov sa totiž sústredí na štartovacie bývanie. V strednom veľkostnom segmente sú rozostavané len Slnečnice či Skybox v Petržalke a niekoľko menších projektov po celom meste. Buduje sa aj komplex Tarjanne, ktorý je prvotinou fínskeho gigantu YIT po tom, čo na Slovensku akvizoval domácu stavebnú spoločnosť YIT Reding.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára