streda 27. marca 2013

Lekcia od Poliakov - ako podporovať výstavbu bytov

O Poľsku sa toho v poslednej dobe napísalo dosť. Krajine sa ekonomicky darí a to sa prejavuje aj v stále fungujúcom stavebnom sektore a novej výstavbe. Informácie zo začiatku tohto týždňa hovoria o minimálnych výkyvoch na strane ponuky i dopytu. Vo veľkej miere za to developeri vďačia aj silnej štátnej podpore, ktorá nedávno skončila a na budúci rok chystajú ďalšiu. Čiastočne možno vidieť paralelu aj s tunajšou podporou pomenovanou Hypotéka pre mladých.

Už od roku 2009 v Poľsku beží program pomenovaný Domov pre moju rodinu (Rodzina na swoim), ktorého cieľom je podporiť domáci dopyt. Podstatou akcie, ktorá skončila koncom vlaňajška, bolo zníženie hypotekárneho úroku o polovicu po dobu ôsmich rokov. Podmienky stanovovali aj veľkosť a cenu bytu, tieto sa však každý štvrťrok menili podľa štatistík cien a sledovali aj regionálne rozdiely v cenách. Príjmové obmedzenia neboli.

„V najlepšom ste mohli s podporou kúpiť byt vo Varšave aj za 2 200 eur/m2,“ pre TRENDreality.sk približuje Max Mendel z poľskej realitnej poradenskej spoločnosti Reas. Okrem starších i novších bytov sa program týkal aj domov a pozemkov. Aj vďaka tomu sa na poslednú chvíľu pred koncom vlaňajška uzatvárali nové zmluvy, čo potiahlo nahor aj štatistiky.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

1 komentárov:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť