streda 20. marca 2013

Podľa ministerstva sú peniaze pre Botanickú záhradu na ceste

KOŠICE. V súvislosti s informáciou zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR o pridelení finančných prostriedkov na odkúpenie pozemkov pre Botanickú záhradu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) dnes hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová uviedla, že vedenie univerzity zatiaľ nebolo o poskytnutí tejto dotácie oficiálne informované listom ani zaslaním dodatku k dotačnej zmluve zo strany ministerstva. MŠVVaŠ v uplynulých dňoch informovalo médiá o pridelení finančných prostriedkov na odkúpenie pozemkov pre Botanickú záhradu UPJŠ vo výške 615 000 eur.

"Jej získanie by však vyriešilo problém s pozemkami patriacimi Rádu Dominikánov, ktoré sú pre botanickú záhradu kľúčové vzhľadom na skutočnosť, že sa na nich nachádza jej hospodárske zázemie," uviedla Oravcová.

Doplnila, že Botanická záhrada sa rozprestiera na ploche 30 hektárov a pre prevádzku jej expozičných skleníkov s tropickými a subtropickými rastlinami sú nevyhnutne dôležité pracoviská, v ktorých prebieha hospodárska činnosť.
Univerzita: Ide o kľúčové pozemky

"Ide o rôzne pestovateľské zariadenia a tiež pracovné priestory pre záhradníkov a sklady mechanizmov. Tieto sa nachádzajú spolu s inžinierskymi sieťami na ploche asi 1,5 hektára, ktorá patrí Rádu Dominikánov a strata tohto územia by vážne narušila činnosť botanickej záhrady, ktorá má najväčšiu rozlohu expozičných skleníkov spomedzi všetkých botanických záhrad v SR," zdôraznila Oravcová.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach preto požiadala ministerstvo o dotáciu na odkúpenie týchto kľúčových pozemkov začiatkom januára tohto roka.

"K dnešnému dňu nemáme žiadnu oficiálnu informáciu o jej schválení, vzhľadom na nevyhnutnosť ich odkúpenia sme však dúfali v kladný výsledok. Rádu Dominikánov patria aj niektoré ďalšie pozemky, ktoré máme záujem riešiť dlhodobým prenájmom," uzavrela Oravcová.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára