pondelok 22. októbra 2012

Bytová náhrada


Náhradný byt sa ale nemôže nachádzať kdekoľvek na území Slovenska. Ako je to s poskytovaním bytovej náhrady pri výpovedi nájmu z bytu? Je nutné poskytnúť bytovú náhradu v obci, v ktorej sa nachádza byt, alebo je to možné kdekoľvek na území Slovenskej republiky? Osobitne v prípade, keď nájomca má maloleté deti alebo sa stará o bezvládnu osobu. Občiansky zákonník rozlišuje tri druhy bytových náhrad v prípade, ak prenajímateľ skončí nájom bytu výpoveďou. Sú nimi náhradný byt, náhradné ubytovanie a prístrešie. Bytovú náhradu je povinný poskytnúť ten, v prospech koho sa byt vypratáva. Podmienky, za ktorých vzniká povinnosť zabezpečiť bytovú náhradu, sú upravené v ustanovení §712a Občianskeho zákonníka.



Podľa § 712 ods. 2 Občianskeho zákonníka, náhradným bytom je taký byt, ktorý svojou veľkosťou a vybavením zabezpečuje ľudsky dôstojné bývanie nájomcu a členov jeho domácnosti.

Podľa § 712 ods. 3 Občianskeho zákonníka, náhradným ubytovaním je byt s jednou obytnou miestnosťou alebo obytná miestnosť v slobodárni, ubytovni alebo v iných zariadeniach určených na trvalé bývanie alebo podnájom v zariadenej alebo nezariadenej časti bytu u iného nájomcu. Byt alebo obytnú miestnosť môžu užívať viacerí nájomcovia.

Podľa § 712 ods. 4 Občianskeho zákonníka, Prístreším je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby.

Nájomca nemá právo na bytovú náhradu v prípade skončenia nájmu z dôvodu, že hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace v súlade s § 712a ods. 3 Občianskeho zákonníka. Z uvedeného existujú dve výnimky, a to pokiaľ uvedený nájomca preukáže, že je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov. Vtedy bude mať nárok na náhradné ubytovanie. Druhá výnimka zakladá nárok na prístrešie, ak ide o dôvody osobitného zreteľa.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára