pondelok 2. apríla 2012

Cena za m2 predaných bytov stúpla

Popri štatistikách centrálnej banky hovoriacich o poklese cien bytov prichádza realitno-poradenská spoločnosť Jones Lang LaSalle (JLL) s tvrdením o ich náraste. Sleduje ho na príklade skutočne predávaných nových bytov v hlavnom meste v porovnaní s tými ponukovými. Teda bytmi, ktoré sú na predaj, no reálne predať sa ich nedarí.

„Prvýkrát v našom prieskume je cena za m2 predaných nových bytov vyššia ako tých, ktoré sú v ponuke v našom hlavnom meste,“ hovorí Michal Padych, vedúci rezidenčného oddelenia firmy. Podľa neho pritom nejde o jednorazovú anomáliu, nakoľko sa tieto hodnoty k sebe už dlhšie približovali.

V metropole sa tak v druhom polroku 2011 predali byty, kde priemerný štvorcový meter stál 2 053 eur/m2 vrátane DPH, kým byty v ponuke zaostali na úrovni 2 019 eur. Zákazníci tak začínajú vyberať kvalitnejšie produkty na rozdiel od ich lacnejších alternatív. Rozdiely v mediánovej výmere (čistá plocha bytu bez balkónov a pivníc) predaných a ponúkaných bytov sú 70,85 vs. 75,12 m2. Nižšie číslo odzkradľuje byty, ktoré zmenili majiteľa.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára