streda 23. mája 2012

Investori sa do komerčných realít nehrnú

Suma za prvý štvrťrok dosiahla v srdci Európy úroveň roku 2009. Investície do komerčných nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy dosiahli počas prvých troch mesiacov tohto roka 900 miliónov eur. Ide o najnižšiu sumu od tretieho kvartálu 2009. Vyplýva to z údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Dôvodom nízkeho objemu investícií je predovšetkým sťažené financovanie a čoraz prísnejšie požiadavky investorov. Najväčší objem transakcií zaznamenala spoločnosť v sledovanom období v Poľsku.

Za najväčší problém v regióne strednej a východnej Európy označil Jos Tromp z CBRE pretrvávajúci tlak na financovanie realitných projektov. „Požiadavky bánk týkajúce sa marže a obsadenosti spojené s celkovou averziou voči akémukoľvek riziku znižujú počet uzavretých transakcií," konštatoval J. Tromp.

V prípade Slovenska a predovšetkým Maďarska očakáva spoločnosť, že nové transakcie budú vo veľkej miere závisieť od vzťahov s existujúcimi klientmi. Úlohu bude zohrávať aj záujem spoločností s dostatočným vlastným kapitálom, keďže na týchto trhoch vidia priestor na rast.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára