pondelok 28. mája 2012

Lacno kúpiť, draho prenajať

V USA kríza vytvorila priestor na nájomný biznis. Kúpiť za lacno „zabavený“ dom po ľuďoch, ktorí nevládali banke splácať hypotéku a za draho ho prenajímať tým, ktorí si nehnuteľnosť nemôžu alebo nechcú dovoliť. Pokrízový paradox amerického trhu s nehnuteľnosťami si zobral na mušku BusinessWeek. Ten, komu sa priepasť medzi nízkymi cenami domov a vysokými prenájmami podarí využiť, môže zarobiť kopu peňazí. Za tento rok to podľa najnovšej správy spoločnosti CoreLogic, ktorá zbiera dáta z realitného trhu, môže byť celkovo cez sto miliárd dolárov.

Investori, ktorí majú prístup k dostatočnému kapitálu na skupovanie zabavených domov, môžu na výnosoch zarobiť viac ako osem percent. V časoch rekordne nízkych úrokov to nie je na zahodenie. Pre porovnanie, na Slovensku môže človek cez prenájom zarobiť ročne zhruba štyri až sedem percent, v závislosti od lokality nehnuteľnosti.

Potenciálni záujemcovia o takýto biznis v spojených štátoch však narážali na prekážky štátu. Trh so zabavenými domami bol totiž kontrolovaný a obmedzovaný vládnymi pravidlami. Tie sa ale postupne uvoľňujú.

Inštitucionálnym investorom ako napríklad private equity firmám sa tak črtá šanca naskočiť na zaujímavé výnosy. Šéf americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke sa už postavil za viac prenájmov. V úvode apríla Fed zverejnil príručku, ako majú banky zaobchádzať so zabavenými nehnuteľnosťami.

Vo februári spoločnosť Fannie Mae, ktorá vlastní viac ako 100-tisíc zabavených domov, spustila pilotný program predaja takýchto nehnuteľností v balíku investorom. Na úvod je v ponuke zhruba 2 500 domov v Atlante, Chicagu, Las Vegas, Los Angeles, vo Phoenixe a časti Floridy.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára