pondelok 25. júna 2012

Stavbári čakajú budúci rok rast

Tento rok má ešte sektor zaznamenať prepad, no vyhliadky sú optimistické. Stavebné firmy očakávajú, že pokračujúci prepad produkcie v sektore dosiahne v tomto roku 3,9 %. Obnovenie rastu výkonov stavebníctva na úrovni 2,1 % by mal podľa stavbárov priniesť až rok 2013. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorej výsledky v utorok predstavil riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave. Očakávania stavbárov sú optimistickejšie oproti poslednému prieskumu z februára tohto roku. Vtedy predpokladali, že pokles stavebnej produkcie dosiahne 6,9 % a rast v budúcom roku 1 %. Podľa štúdie, ktorú uvedená spoločnosť pripravila spolu s firmou KPMG na Slovensku medzi riaditeľmi 100 stavebných firiem, ich tržby by mali v tomto roku klesnúť o 1 % a v budúcom roku stúpnuť o 2,8 %.

Aj v tomto prípade sú očakávania stavbárov lepšie ako začiatkom roka. Pokiaľ ide o získavanie stavebných kontraktov, 77 % firiem uviedlo, že súkromné zákazky je možné získať bez úplatku, a 55 % firiem tvrdí, že pri verejných zákazkách bez úplatku nemožno uspieť.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek zástupcov stavebných firiem informoval, že vzhľadom na stav verejných financií nemožno očakávať od vlády zázraky ani v tomto sektore. "Situácia v stavebníctve dlhodobo nie je pozitívna a je pravdepodobné, že pokles dopytu na domácom stavebnom trhu bude pokračovať aj v tomto roku. Mierny nárast stavebnej produkcie sa očakáva až v roku 2013. Tento pokračujúci prepad výkonov stavebníctva vnímame aj my veľmi negatívne," povedal Počiatek.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára