pondelok 16. júla 2012

Slovenské byty sú podľa OECD drahé


Za málo priestoru platíme veľa, inak sme spokojná krajina. Slovensko obstálo v štúdii OECD podľa viacerých ukazovateľov mierne podpriemerne, či priemerne. Kvalitou celkového života sa pohybuje v poslednej tretine z 36 hodnotených krajín. Organizácia sa pozerá aj na bývanie ako jednu zo základných životných potrieb. Bývanie totiž podľa nej nie len otázka štyroch stien a strechy, no prináša miesto pre pokojný spánok a oddych, kde sa ľudia cítia bezpečne a majú svoj vlastný priestor. Všetky tieto ukazovatele podľa OECD robia z domu domov, no nemenej dôležitá je otázka dostupnosti bývania, nakoľko z rozpočtov rodín i jednotlivcov ukrajuje veľkú čiastku.



Slovensko obišlo dobre v hodnotení spokojnosti so súčasným bývaním, kde je až 86 % ľudí spokojných. Ide len o mierny, jednopercentný, rozdiel v porovnaní s vyšším celkovým priemerom OECD. Jednotlivé ukazovatele sú však rôzne.

Nie najlepšie je na tom parameter cenovej dostupnosti, kde Slováci vynakladajú na bývanie až 26 percent svojho čistého disponibilného príjmu. Priemer sledovaných krajín je na úrovni 22 %, v Českej republike je toto číslo rovnaké ako u nás. Najlepšie je na tom Rusko, kde na bývanie ide len 11 percent príjmu.

Lepšie by sa mohlo Slovensku dariť aj v pomere priestoru k osobe. Priemerné obydlie totiž poskytuje 1,1 izby na človeka, hoci priemer OECD je 1,6. Ešte o jednu desatinu je na tom horšie Poľsko, naopak veľkorysé je kanadské bývanie, kde je priemer až 2,5 izby na osobu.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára