streda 18. júla 2012

Bytov sa začalo stavať najmenej za 9 rokov


V úvode roka sa prepadla nová výstavba vo všetkých ukazovateľoch. Developeri sa po kríze v bankách ťažšie dostávajú k peniazom na projekty. Ľudia si zvykli, že ceny klesajú, vyčkávajú a očakávajú zľavy. To všetko sa podpísalo pod štatistiky o bytovej výstavbe v krajine. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR sa v úvode roka prepadli medziročne počty začatých, rozostavaných aj dokončených bytov. Pri pohľade na prvý ukazovateľ išlo v prvom štvrťroku o medziročný pád o vyše sedem percent.



Súkromný aj verejných sektor začal stavať 2 685 bytov. Treba pripomenúť, že ide o byty s vydaným stavebným povolením, čo však nemusí znamenať, že sa aj reálne začalo s ich výstavbou. Pri pohľade do minulosti ide o najnižšie číslo od prvého štvrťroka 2003.

Vtedy sa údaj len zľahka vyhupol cez dve tisícky. Pre porovnanie, v časoch boomu v roku 2008 sa počty začatých bytov šplhali v prvých dvoch kvartáloch k siedmim tisíckam, v druhých dvoch dokonca k ôsmim tisícom.

S takmer pätinovým mínusom skončila štatistika za prvý štvrťrok 2012 aj pri celkovom počte dokončených bytov. Číslo nahor ťahala výstavba vo verejnom sektore. Za prvé tri mesiace tohto roka sa dokončilo, teda získalo kolaudačné rozhodnutie, 2 856 bytov. Z toho takmer dve tretiny boli v rodinných domoch.

Najviac bytov sa skolaudovalo v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, najmenej v regióne Banskej Bystrice. Pri medziročnom porovnaní však hlavné mesto a okolie skončilo s najväčším mínusom, spolu s Trnavským krajom.

Počet rozostavaných bytov dosiahol ku koncu marca tohto roka necelých 65-tisíc a medziročne sa znížil len o necelé dve percentá. Podobne, ako pri údajoch o začatých a dokončených bytoch, aj v tomto prípade sú takmer dve tretiny v rodinných domoch.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára