pondelok 9. júla 2012

Vláda zdraží domy a byty


Na znižovanie diery vo verejných financiách krajiny sa vyzbierajú aj vlastníci nehnuteľností či developeri. Kabinet Roberta Fica včera poslal opozícii zoznam nových daní a poplatkov, ktoré by mali priniesť do štátnej kasy 1,2 miliardy eur. Opatrenia zverejnil denník Sme. Od januára by podľa nich majitelia domu či bytu mali okrem dani z nehnuteľnosti odvádzanej samospráve zaplatiť aj štátu. Sadzba bude podľa Sme závisieť od lokality, strana Smer chce pripraviť cenové mapy.



Zdaniť chce najmä drahšie nehnuteľnosti. Zaviesť chce preto nezdaniteľnú časť podľa rozlohy. Iná by bola pre byty a iná pre domy. Na ďalšej dani z nehnuteľnosti by štát získal približne sto miliónov eur.

Zámer vyrúbiť vyššie dane bohatým R. Fico ohlasoval hneď po voľbách. Nové pravidlá chcel stihnúť zaviesť od začiatku budúceho roka. Začiatkom tohto mesiaca však pripustil, že príprava kritérií je zložitá a účinnosť sa preto môže posunúť na neskôr.

Ekonómovia z INESS upozornili na možné riziko, že vyššie zdanenie by sa mohlo dotknúť napríklad aj majiteľov väčších bytov v Petržalke, ktorí nehnuteľnosť budú desiatky rokov splácať cez hypotéku v banke. Problémy môže mať Smer aj pri zhotovovaní cenovej mapy, keďže v niektorých oblastiach môžu byť ceny pre slabý trh skreslené.

Zmeny čakajú aj developerov. Poplatok za stavebné povolenie, ktorý dnes vychádza zvyčajne na 33 eur, by sa mal meniť podľa typu stavbu. Vyššiu sumu by mal zaplatiť ten, kto potrebuje povolenie napríklad na obchodné centrum, než človek za rodinný dom.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára