pondelok 17. septembra 2012

Stavbári nemajú dôvod na radosť

Nízky dopyt sa podpísal pod prepad produkcie. Podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR klesla stavebná produkcia v júni medziročne o 12,1 percenta, na hodnotu 462,8 milióna eur. Výrazný pád výkonov, až o pätinu, zaznamenali stavbári v nových stavbách. Na prahu leta si takmer zopakovali zlé výsledky z apríla, pričom na začiatku jarnej sezóny bol deficit prác v oblasti novej výstavby ešte o čosi hlbší. Celkovú produkciu v tomto roku zachraňujú rastúce opravy a údržba a tiež práce v zahraničí. Ide však rádovo o menšie objemy, ktoré výpadok v novostavbách nedokážu úplne vykompenzovať. Aj preto sa stavebná výroba za prvých šesť mesiacov tohto roka znížila o 11 percent, bezmála na 2,1 miliardy eur.

Štatistici uvádzajú, že objem prác na novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií v tomto období klesol o 18,8 percenta, na necelých jeden a pol miliardy eur. Opravy a údržba vzrástli o 15,3 percenta, na vyše 440 miliónov eur a produkcia v zahraničí bola vyššia o polovicu, poskočila na 125 miliónov eur.

Podniky, ktoré majú do dvadsať zamestnancov sú v opravách a údržbe budov najvýkonnejšie, pričom objemy im tu najdynamickejšie stúpli na nebytových budovách. Ale mierne nahor ich ťahajú aj nové byty.

Polročnú produkciu tak udržali takmer na úrovni vlaňajška, dostali sa len tesne pod 317 miliónov eur. Z toho vyše 70 percent prestavali na budovách, zvyšok boli inžinierske stavby a práce v zahraničí. Živnostníci urobili za šesť mesiacov práce v hodnote necelých 792 miliónov eur. Polročné výkony mali o 50 miliónov eur nižšie v porovnaní s minulým rokom, tiež im pomohli opravy s údržbou.

Podnikom s dvadsať a viac zamestnancami chýba v polročnej produkcii skoro dvesto miliónov eur, dve tretiny na inžinierskych stavbách, tretina na budovách. Výpadok by bol vyšší, nebyť nárastu v zahraničí.

Hŕstke velikánov v biznise s viac ako piatimi stovkami zamestnancov zákazky stačili na polročné výkony iba v objeme tristo miliónov eur, vlani prestavali ešte o 25 miliónov eur viac. Stredne veľké podniky, v ktorých pracuje od 50 do 500 ľudí spadli v produkcii na necelých 435 miliónov eur a chýba im tak bezmála sedemdesiat miliónov eur. Firmy, ktoré majú od 20 do 50 pracovníkov si pohoršili až o deväťdesiat miliónov eur, dostali výkony sotva nad dvesto miliónov eur.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára