streda 24. októbra 2012

Sanácia v Nižnej Myšli po zosuvoch si vyžiada ďalšie milióny eur


KOŠICE. O postupe sanačných prác a nutnosti investovať ďalšie milióny eur do spevnenia svahov v Nižnej Myšli informoval dnes štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. Na obecnom úrade rokoval Ferencz so starostom Ľudovítom Gregom (SP) i geológmi, ktorí zabezpečovali najkritickejšiu lokalitu – okolie miestneho kostola.



„Prvá etapa prác je ukončená, treba však stabilizovať celú obec,“ zdôraznil Ferencz. „Urobíme analýzu, koľko to bude stáť. Môžeme hovoriť rádovo o miliónoch eur. Chceme zmeniť geologický zákon, aby pri územnom plánovaní vstupovali povinne geológovia do procesu a vyjadrovali sa, či je plánovaná výstavba na danom území bezpečná, aby už nedošlo k takej situácii ako v Nižnej Myšli."

"Zafixovali sa dve ulice, geológovia odvodnili a spevnili svahy, nainštalovali špeciálne sondy na meranie stavu podzemnej vody alebo monitoring pohybu svahov. Postavili sa takmer dva kilometre odvodňovacích žľabov. Ak by aj začalo pršať, svah pri škole, ktorý pracuje i teraz počas sucha, deti neohrozí,“ dodal.

Chcú stavať bytovku

Podľa Gregu na sanáciu po zosuvoch dostali 2,613 milióna eur z environmentálneho fondu. V prvej etape záchranných prác použili 1,2 milióna. Išlo o zbúranie asi 40 rodinných domov s narušenou statikou.

Bez strechy nad hlavou ostalo približne 200 ľudí. Ako núdzové ubytovanie im zabezpečili kontajnery z košického sídliska Lunik IX.

„Ostalo tam ešte šesť či osem rodín, ostatní si postavili domy v iných častiach okresu, kúpili byty, prípadne si stavajú príbytky v našej obci. Nevyriešené sú tri rodiny. Všetky, okrem dvoch, už vyčerpali aj príspevok na zabezpečenie trvalého bývania od vlády, 13–tisíc eur na rodinu,“ uviedol Grega.

Krátko po zosuvoch vtedajšie vedenie obce vyhlásilo, že pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy, postaví bytovku. Doteraz sa tak nestalo.

„Obec kúpila pozemok, projekt máme, v prvej etape chceme postaviť šesť bytov. Prednostne ich dostanú tí, ktorí prišli o svoje domovy, ak budú mať o ne záujem .“

Foto: TASR/Milan Kapusta

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára