pondelok 15. októbra 2012

Stavebný trh 7 mesiacov upadal

Produkcia sa za 7 mesiacov medziročne prepadla o 300 miliónov eur. úlový medziročný prepad stavebnej výroby na úrovni 11,2 percenta bol už štvrtý v tomto roku. Výkony za prvý prázdninový mesiac v objeme necelých 460 miliónov eur, ktoré štatistici považujú za predbežné, tak definitívne posunuli úpadok odvetvia v roku 2012 bližšie k realite a očakávania o možnom, hoci iba miernom oživení, až do budúceho roka. Inžinierske stavby skončili po siedmych mesiacoch s deficitom skoro 186 miliónov eur. Úroveň výkonov z vlaňajška nedosiahli zatiaľ ani v jedinom mesiaci tohto roka. Veľkým podnikom s viac než dvadsiatkou zamestnancov sa v tomto segmente darí iba v opravám a údržbe.

Tu sa medziročne posunuli takmer o dva milióny eur, na necelých 59 miliónov eur. Tým len nepatrne zmiernili svoj deficit v novej inžinierskej výstavbe, ktorý presiahol 165 miliónov eur. Skoro o 20 miliónov eur ho ešte prehĺbili menšie podniky, ktoré majú do 20 zamestnancov.

Vo výstavbe nebytových budov chýbajú stavbárom výkony v hodnote 165 miliónov eur. Aj tu sa darí iba opravám a údržbe, ale bodujú malé podniky do 20 zamestnancov, ktoré svoje výkony za sedem mesiacov podvihli takmer na 61 miliónov eur. To je skoro 10-miliónové plus v porovnaní s uplynulým rokom.

Nová výstavba im však spadla a bola nižšia o vyše 22 miliónov eur.  K tomu sa pridal skoro 55-miliónový prepad vo veľkých podnikoch a zvyšok chýba živnostníkom.

Z tuzemskej produkcie sa len vo výstavbe bytov celkové výkony mierne zdvihli, o 11 miliónov eur. Aj tu zabrali iba opravy a údržba, a to v malých firmách do 20 zamestnancov, ktoré medziročne pridali vyše 5 miliónov eur a hodnotu urobených opráv za tohtoročné sedemmesačné obdobie posunuli skoro na 24 miliónov eur. Veľké firmy spadli, ale v tomto segmente sú rozhodujúci živnostníci.

Z pohľadu celkovej produkcie je situácia najhoršia vo firmách, ktoré majú od 250 do 500 zamestnancov. Za 7 mesiacov im chýba 60 miliónov eur, 40 percent v porovnaní s vlaňajškom. Časť firiem lokálneho významu ako Chemkostav Vranov, Gazda Gabčíkovo, či Stredoslovenské stavby Žilina je v konkurze, Sibamac ide podľa reštrukturalizačného plánu.

V závere augusta súd povolil reštrukturalizáciu i pre TSS Grade z Trnavy. Firma po obchvate Trnavy skočila skôr na malé stavby, ako sú rekonštrukcie námestí, či budov za európske peniaze. Za uplynulý rok poskytla pre Trend iba tržby. Držali sa na úrovni 80 miliónov eur, podobne ako v 2010, keď o polovicu stúpli, aj s majetkom.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára