streda 10. októbra 2012

„Nový“ Starý most sa blíži k realite

Výstavba novej konštrukcie zlepší parametre a predĺži životnosť. Kompletná prestavba a sprevádzkovanie „nového“ Starého mosta v Bratislave sa o niečo priblížilo realizácii. Po niekoľkých rokoch plánov a zmien pohľadov dostali štátne orgány na posúdenie vplyvov na životné prostredie pozmenenú podobu projektu. Tá bola potrebná najmä z dôvodu získania eurofondov na prestavbu. Pôvodné návrhy počítali s vytvorením modernej podoby a kvôli udržaniu čo najnižších nákladov zachovaním nevýhod mosta v podobe úzkeho plavebného koridoru i otáznej životnosti. Bratislava medzičasom získala na prestavbu financie z Európskej únie, vďaka ktorým však treba na moste zabezpečiť premávku takzvaného tram-train, čo si vyžiada aj zväčšeniu rozchodu koľají.

„Koncepcia Starého mosta vznikla za predpokladu, že dopravným prvkom na moste bude iba električka. Umiestnením na most aj vozidla „tram-train“ sa zvýšilo náhodilé pohyblivé zaťaženie mosta,“ informuje investor, spoločnosť Metro Bratislava, a.s. Preto bude potrebná nová konštrukcia.

Životnosť mosta pri navrhovanej prestavbe má dosiahnuť 100 až 150 rokov oproti predpokladaným trom desiatkam v pôvodnom návrhu. Okrem toho odstráni riziko, že stará konštrukcia nebude vyhovovať, rozšíri plavebnú šírku na Dunaji a most umiestni vyššie než doteraz.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára