pondelok 12. novembra 2012

Košice zlikvidovali nelegálnu osadu pri teplárni

KOŠICE. Viceprimátorka Renáta Lenártová (ex–Most) nedávno osobne preverila situáciu vo všetkých nelegálnych osadách na území Košíc.  „Pripravujeme opatrenia – likvidáciu tohto odpadu,“ uviedla vtedy Lenártová.  Dnes začali s najväčšou v Nižných Kapustníkoch. Od osady smerom do mesta tiahli dopoludnia skupiny už bývalých obyvateľov chatrčí. Vláčili celý svoj majetok na vozíkoch, v kočiaroch či cestovných kufroch a taškách. Ľuďmi lomcovali emócie. Hlasno dávali najavo nesúhlas s núteným vysťahovaním.

„Kde teraz budeme spať... Vyhadzujú malé deti, berieme si ich so sebou, lebo vtedy nemajú právo zobrať nám ich a dať do ústavu,“ tvrdili svorne rodičia.

Hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová uviedla, že dnes odtiaľ odišli už takmer všetci.
„Väčšina z nich má trvalý pobyt mimo Košíc,“ povedala nám.

„S deťmi odchádzajú do Popradu, Krompách, Kežmarku, rozptýlia sa po celom východe. Okrem štyroch ľudí, ktorí nemajú kam ísť, tým sme poskytli ubytovanie v sociálnom zariadení v Bernátovciach. A to napriek tomu, že tu žili nelegálne. Vzhľadom na to, že ide o veľmi rozsiahlu nelegálnu skládku odpadu, budeme na jej likvidáciu potrebovať niekoľko dní. V spolupráci s civilnou ochranou to riešime ako krízovú situáciu.“


Hrozila odstávka tepla

Osada, kde v minulosti dohrýzli potkany jedno dieťa na smrť a ďalšie uhoreli pri požiaroch, stála na súkromných pozemkoch. Mesto mohlo začať s búraním najmä na základe podnetu z košickej teplárne.

„Hrozil vážny problém – odpojenie mesta od dodávok tepla, elektriny a v konečnom dôsledku aj od vody. Preto zasadol krízový štáb mesta, požiadali sme o vyjadrenie úrad verejného zdravotníctva, hasičov aj Železnice SR, keďže sa nachádzame v ich ochrannom pásme. Bolo tu totiž vysoké riziko vzniku požiaru a zlá dostupnosť techniky potrebnej na jeho uhasenie,“ uviedla hovorkyňa.

Teplári upozornili na priamu hrozbu odstávky tepla mestu v súvislosti s tým, že osadníci rozoberali kovové opláštenie potrubí teplovodu pri osade a predávali ho v zberných surovinách.

Na našu otázku, či po najväčšej košickej osade budú nasledovať i ďalšie, nevedela hovorkyňa mesta ešte odpovedať.

„Naša filozofia je, aby sme mesto skutočne vyčistili od nelegálnych skládok odpadu. Môžeme však konať iba v rámci zákona. Mesto má vytvorenú samostatnú skupinu, ktorá sa tým zaoberá.“

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára