streda 14. novembra 2012

Krásna bude meniť územný plán

KOŠICE. Mestská časť aj investor sa zhodnú na tom, že starý územný plán treba zmeniť. Od jeho schválenia prešlo už takmer 40 rokov, no realizovaný nebol a ani nebude. Výstavba tzv. Východného mesta, kde by malo bývať 40 – 60 000 obyvateľov vo výškových budovách, teda panelákoch, je nereálna. „Je to utópia. Pokiaľ bude platiť súčasný územný plán, sú pozemky z pohľadu ich terajších vlastníkov v tejto časti nepredajné,“ vysvetľuje Igor Lábaj zo spoločnosti LF Development. Plán zmeniť územný plán v oblasti Východného mesta je zatiaľ otázkou budúcnosti.

Developer mestskú časť žiadal o dve zmeny územného plánu týkajúce sa šírky navrhovaných zelených pásov a plochy občianskej vybavenosti.

„Na minulej schôdzi ste môj návrh neodsúhlasili. Myslím si, že ste neboli dostatočne informovaní o tom, čo zamietate a prišiel som vám návrh predstaviť.“
Bude dosť obchodov?

Mestskému zastupiteľstvu sa Lábajov návrh nepozdáva. „Je tu 26 árov určených na občiansku vybavenosť, ale keď si vezmeme, že 300 – 500 rodinných domov pôjde až po koniec lúky, bude to len dom – cesta – dom – cesta. Obyvatelia to budú mať ďaleko do týchto jediných obchodov na začiatku. Územný plán sa robí na to, aby bolo dobre všetkým obyvateľom, aj budúcim,“ vraví starosta Vladimír Saxa (KDH).

Developer je presvedčený, že občianskej vybavenosti je v návrhu dostatok. „Pre porovnanie, pomer plochy určenej pre šport a občiansku vybavenosť na 1 obyvateľa je v našej lokalite 30 x väčší, ako je to v iných lokalitách a mestských častiach.“

Problémovými sa zdajú  aj plánované plochy zelene medzi rodinnými domami.

„Do zastavaného územia majú ísť dva zelené pásy o šírke 30 metrov a dĺžke 240 metrov niekoľko metrov od lesa. Ekonomicky to bráni akémukoľvek developerovi, aby pristúpil k odkúpeniu tohto územia. Toto žiaden developer pri dnešných cenách neurobí,“ tvrdí Igor Lábaj.

Mestská časť si však myslí, že taká veľká lokalita si vyžaduje aspoň nejaký parčík. Podľa starostu sa však o šírke zelených pásov dá diskutovať.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára