pondelok 19. novembra 2012

Na Sídlisku KVP sa chystá viacero projektov

KOŠICE. Plány ďalšieho rozvoja sú veľké, projektov mnoho, ale veľa z toho sa ešte nezačalo stavať a skôr je to v štádiu príprav, zháňania zdrojov financovania a stavebných povolení. Mnoho projektov zaniklo tak, ako sa veľkolepo prezentovali. Čo všetko sa v dohľadnom čase v mestskej časti chystá? Nie je toho málo, čo by malo mestskú časť zatraktívniť a jej obyvateľom zvýšiť kvalitu bývania. Navnadení sú aj na súkromné investície, ktoré nezaťažia rozpočet a nejde o malé projekty.

Možno aj taká banalita, ako je jediná fontána na sídlisku na námestíčku na Zombovej ulici, leží už niekoľko rokov na pleciach samosprávy. Bez investovania do jej rekonštrukcie tak skoro fungovať nebude.

Od začiatku s ňou boli technické problémy a niekoľko rokov ju pripomína iba prázdny bazén. Jej obnova sa chystá. Túto sezónu sa to určite nestihne. Pripravuje sa vyhlásenie súťaže na spracovanie architektonického návrhu riešenia rekonštrukcie.

Na sídlisku nemajú iba pribúdať nové stavby, ale jednu nedostavanú treba definitívne zrovnať so zemou.

Veľmi ťažkým bremenom zostáva nedokončený skelet zamýšľaného bazénu na Starozagorskej ulici, ktorý najprv mestská časť odkúpila od mesta, aby ho mohla odstrániť.

„V júli sme prevzali dokumentáciu od mesta a v súčasnosti je súťaž na spracovanie projektovej dokumentácie riešiacej demoláciu torza. Keď sa nám podarí ukončiť prípravu a získať stavebné povolenie, búrať by sa malo ešte v tomto roku, najneskôr na jar budúceho,“ potvrdila starostka Iveta Kijevská (SDKÚ).

Amfiteáter i park

Priestranstvo pod obchodným centrom Iskra je ideálnym miestom na stretnutia obyvateľov na spoločenských podujatiach, ako sú napríklad kultúrne leto či Vianoce pod stromčekom.

Aj preto tam chce mestská časť vytvoriť podmienky na vystúpenia a postaviť pódium a hľadisko. Súčasťou projektu sú aj prípojky na prípadné napojenie predajných stánkov.

V súčasnosti sa spracováva projektová dokumentácia. Do Vianoc sídliskový amfiteáter nestihnú postaviť.

Projekt je hotový aj na vybudovanie centrálneho parku na trávnatej ploche v cípe Moskovská-Jasuschova, ktorý chcela mestská časť vytvoriť z prostriedkov z eurofondov. Nezískala ich.

Stromy by chcela teraz získať z projektu EHMK KESA, v rámci ktorého sa má v Košiciach vysadiť 2 013 drevín.

Ďalším prínosom je  prebudovanie výmenníka na Wuppertálskej ulici, ktorý bude slúžiť pre tvorivé dielne, semináre, diskusné fóra a art-gardening.

Foto: judy

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára