streda 28. novembra 2012

Po 40 rokoch chcú Košice nový územný plán

KOŠICE. Po takmer 40 rokoch platnosti súčasného územného plánu a po stovkách jeho len čiastočných zmien, chce mesto nový. Ten má komplexne prehodnotiť funkčné využitie a priestorové usporiadanie celých Košíc. „Nie je to politická objednávka, ale žiadosť verejnosti,“ vyhlásil včera na tlačovke viceprimátor Ján Jaklubov (Smer). Sľúbil, že ľudí zapoja budúci rok už do tvorby zadania. Podľa doterajšieho územného plánu mali mať dnes Košice vyše 300-tisíc obyvateľov a auto len každá tretia rodina v byte. Realita je asi 240-tisíc ľudí a oveľa viac áut.


Starý má nedostatky

„Súčasný územný plán nedefinuje záplavové či zosuvové územia, negarantuje ochranu zelene, nie je dosť podrobný pri málopodlažnej zástavbe a nemôžeme zabrániť výstavbe niektorých objektov, ktoré vo verejnosti vyvolávajú otázniky,“ tvrdí poverená šéfarchitektka Košíc Petronela Királyová.

„Starý“ plán väčšinu parkov v meste neeviduje ako zeleň, len ako súčasť bytovej zástavby. Királyiová avizuje, že spracujú štúdiu zelene, aby už v novom pláne boli.

„Aby si investori nemysleli, že veľké zelené plochy možno zastavať.“ Dodala, že vzhľadom na mierku plánu 1:10-tisíc nemožno zapracovať každú medziblokovú zeleň. Jakubov deklaroval, že nový dokument má pomôcť, aby zelene v meste neubúdalo, ale pribúdalo.

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára