pondelok 26. novembra 2012

Lunik IX vyzeral kedysi úplne inak

KOŠICE. Niektoré pramene uvádzajú, že išlo o experimentálne Sídlisko ABC, iné zdroje hovoria o Sídlisku ABZ. Písmená označujú, kto tam mal bývať: A-armáda, B-bezpečnosť, C-Cigáni, respektíve Z-zdravotníci. Teraz na sídlisku žije okolo 6 - 7–tisíc prevažne rómskych obyvateľov. Bolo tam pôvodne 612 bytov pre maximálne 2 100 ľudí v 16 činžiakoch. Projekt obhajoval rok po dokončení vtedajší predseda MsNV Košice II Jozef Janovský.


„Rada MsNV schválila v roku 1981 Koncepciu riešenia otázok cigánskych obyvateľov na roky 1981-1985. Jej cieľom bolo zlikvidovať životu nebezpečné a zdraviu škodlivé chatrče v cigánskom tábore pri zimnom štadióne, vyprázdniť objekty historického jadra určené na rekonštrukciu a súčasne vyriešiť bytový problém cigánskych rodín. Rada pri hodnotení svojho uznesenia konštatovala, že pri dodržaní pôvodnej zásady rozptylu cigánskych obyvateľov, by nebolo možné vyriešiť problém ani do roku 1990. Preto sa pristúpilo k vyčleneniu 220 bytov na Luniku IX (názov prijatý v decembri 1975 radou MsNV-pozn.red.). Zriadili sa tam predškolské zariadenia, zdravotná ambulancia, knižnica, kultúrne stredisko, vysunuté pracovisko sekretariátu Komisie rady MsNV pre otázky cigánskych obyvateľov, vyčlenili priestory pre ZNB a Mestský inšpektoriát verejného poriadku. Týmto sa vytvorili podmienky pre cieľavedomé pôsobenie na výchovu a prevýchovu obyvateľov.  Vzhľadom k týmto okolnostiam nemožno nazývať rozhodnutie rady MsNV experimentom. Sú tu síce problémy, ale tie sa dajú prekonať. Všetci zodpovední však musia dôsledne plniť prijaté opatrenia.“

Kronika kamsi zmizla

Krátko po dostavaní sídliska sa tam vojaci a policajti odmietli sťahovať. Tí, čo súhlasili, neskôr postupne odchádzali do iných častí mesta.

Najmä po roku 1989, najviac ale v roku 1995. Vtedy totiž začali na Lunik IX presídľovať takmer všetkých Rómov z centra Košíc na základe Koncepcie bývania pre neplatičov, bezdomovcov a neprispôsobivých občanov, ktorú prijalo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie podpísal vtedajší primátor Rudolf Schuster.

Foto: Veronika Janušková







Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára