pondelok 10. decembra 2012

Bezprizorná kanalizácia v Košiciach je v katastrofálnom stave

KOŠICE. Problém s kanalizáciou majú aj obyvatelia domov na ulici Nižná úvrať v MČ Vyšné Opátske. Splašky už niekoľko mesiacov vytekajú na cestu, oprava je v nedohľadne. Vyzerá to tak, že si kanalizačnú prípojku budú musieť opraviť ľudia na vlastné náklady. „Boli tu z vodární, zistili, že tam je zalomenie rúry. Pretlačili to vodou, pár dní je pokoj a potom znovu splašky vyvierajú na povrch. Strašne to smrdí,“ hovorí obyvateľ ulice Vladimír Novysedlák.

„Snažili sa nájsť v papieroch túto kanalizáciu, dozvedel som sa, že ju nemajú. Vraj nemá vlastníka. Nikto s tým nič nerobí, lietajú tu včely. My sme problém nespôsobili, len chceme, aby to niekto opravil. Miestny úrad nám taktiež nepomohol,“ dodal Novysedlák.

Starosta V. Opátskeho Miloš Beca nám povedal, že oni o probléme vedia. „Tento kanál je na súkromnom pozemku, vodárne s tým nič nemajú, my pomôcť nemôžeme. Musia si to opraviť na vlastné náklady, inej cesty niet. Kanalizácia predsa vedie do ich súkromných domov.“

V. Novysedlák však kontruje: „Neviem, prečo by sme mali niečo platiť, keď problém s kanalizáciou zrejme nastal ešte za socíku. To, že niekto niečo nezapísal, nie je predsa náš problém.“

Stanovisko Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) je jasné: „Kanalizačná prípojka nepatrí do majetku, ani nie je v správe VVS. Preto nezodpovedáme za jej stav, ani na nej neodstraňujeme prípadné poruchy.“


Hľadali riešenia

Od roku 2000 sa na Krajský úrad v Košiciach, Magistrát mesta Košice, ako aj na vtedajší VVaK, š. p. Košice opakovane obracali Spoločenstvá vlastníkov bytov a občania z mestských častí Sever, Juh aj Staré Mesto.

Žiadali určenie prevádzkovateľov verejných kanalizácií a častí kanalizačných prípojok, odvádzajúcich odpadové vody z ich bytových domov, ktorých správu nikto nezabezpečuje.

„Išlo o kanalizácie budované koncom 50. a začiatkom 60. rokov. Pravdepodobne z dôvodu zlého technického stavu neboli po ukončení výstavby odovzdané do majetku, správy a údržby vtedajšiemu správcovi verejných vodovodov a verejných kanalizácií v Košiciach,“ vysvetľuje výrobno-technický riaditeľ VVS Rudolf Kočiško.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára