pondelok 7. januára 2013

Časť košickej botanickej záhrady majú nahradiť byty

KOŠICE. Rehoľný rád dominikánov predá Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) niektoré svoje pozemky v areáli košickej botanickej záhrady, ktoré sú nevyhnutné pre jej chod. Časť ale bude musieť záhrada opustiť a cirkev ich predá záujemcom o bytovú výstavbu. Taký je obsah najnovšej predbežnej dohody medzi obidvoma stranami. V obidvoch transakciách má ísť o výmery okolo jedného a pol hektára. Celkovo vlastní cirkev pod botanickou záhradou až desať hektárov. Získala ich v 90. rokoch na základe reštitúcie. Od roku 2001 všetky univerzite prenajímala.



„Dohodli sme návrh na odkúpenie časti, ktorá predstavuje nutný základ, aby hospodárske zázemie botanickej záhrady mohlo ďalej fungovať. Máme sľúbenú finančnú pomoc z ministerstva školstva, preto verím, že v budúcom roku by mohlo dôjsť k predaju,“ povedal kvestor UPJŠ Karol László.

Rád tvrdí, že časť pozemkov musí predať, aby mal za čo opraviť svoje pamiatky, dominikánsky kostol a budovu bývalého kultúrneho centra Veritas. Podľa dominikánov plochy, ktoré botanická stratí, dnes z väčšej časti nevyužíva.

„Touto dohodou nedôjde k akémukoľvek zúženiu jej činnosti. Tak ako dnes verejnosť pozná botanickú záhradu, bude ju môcť vnímať aj naďalej,“ hovorí právny zástupca dominikánskeho konventu Matej Sýkora.

Rezidenčná výstava

Ďalších potenciálnych kupcov okrem univerzity nechcel menovať s tým, že s nimi stále rokujú. „Môže dôjsť k predaju jednému alebo viacerým záujemcom. Podnikajú v oblasti realít s dôrazom na rezidenčnú výstavbu,“ povedal.

Nemal by sa tak už naplniť dodatok k nájomnej zmluve uzavretý v septembri, podľa ktorého bola botanická záhrada do leta povinná vypratať jedenapolhektárovú plochu.

Ležia na nej hospodárske budovy, pareniská, stanovištia substrátov a pestovateľské škôlky, kde sa kultivujú rastliny na dopĺňanie a rozširovanie expozícii. Podľa Láslóa univerzita by mala kúpiť „kľúčovú časť“ týchto pozemkov.

Košická botanická záhrada je chráneným areálom, kde platí štvrtý, teda druhý najprísnejší stupeň ochrany prírody. Znamená to, že je tu zakázané rúbať dreviny a umiestňovať stavby.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára