pondelok 31. decembra 2012

Modernizáciu budov zaplatí aj európska banka

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) už šiesty rok podporuje v SR modernizáciu bytového fondu, zvyšovanie energetickej efektívnosti v priemysle a využívanie obnoviteľných energetických zdrojov. Spoločnosti alebo organizácie uchádzajúce sa o financovanie z programu SlovSEFF musia byť z väčšej časti v súkromnom vlastníctve. Na podporu energeticky efektívnej obnovy infraštruktúry a budov v majetku municipalít bol v roku 2011 vytvorený program MunSEFF. Začínal s úverovou linkou 30 miliónov eur. Podľa Jana Pejtera, projektového manažéra spoločnosti Enviros, ktorá spolupracuje na realizácii zámerov, bude od novembra 2012 na programe participovať nová banka s úverovou linkou 15 miliónov eur a prostriedky pre aktuálnu – Slovenskú sporiteľňu by mali byť navýšené o 30 miliónov eur. Detaily oznámi EBRD koncom tohto mesiaca.

Medzi najlepšie projekty, ktoré nedávno ocenila spomedzi municipálnych budov vybrala Základnú školu vo Veľkej Lominci. Investíciu úverom plne pokryla Slovenská sporiteľňa. Budova nespĺňala súčasné tepelné štandardy, vykurovací systém bola zastaraný a poruchový, prevádzka drahá. Rekonštrukcia znížila spotrebu elektrickej energie o 63 percent, emisie skleníkových plynov o 62 percent a z nákladov na energiu ušetrí škola až 57 percent.

Sú to najvyššie úspory spomedzi všetkých zapojených projektov. Program SlovSEFF podľa J. Pejtera zatiaľ nemá žiadne oficiálne pokračovanie. Rezort hospodárstva však o ňom jedná s donormi a EBRD má záujem na odštartovaní ďalšej fázy.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára