pondelok 21. januára 2013

V Košiciach na Kostolianskej došlo k ďalším zosuvom

KOŠICE. Dlhotrvajúci problém na Kostolianskej ceste začalo mesto intenzívne riešiť v zime 2011. V januári už bola situácia natoľko vážna, že padajúce kamene ohrozovali zdravie a životy ľudí. Preto dočasne úplne uzavreli cestu od januára do marca. „Počas tejto uzávierky sa robila stabilizácia svahu, nutné boli odstrely skál, ktoré vytypovali geológovia na odstránenie. Tým ale sanačné práce neskončili, pokračovali stavaním ochranného valu a oporného múru. Bolo nevyhnutné obmedziť dopravu pomocou svetelnej signalizácie na jeden jazdný pruh,“ vysvetľuje Linda Šnajdárová z komunikačného odboru magistrátu. Momentálne tam dodávateľ stavby do pár dní dokončí zemný val a ekokoše.


Prišli ďalšie zosuvy

Cesta sa však v oboch smeroch napriek finišovaniu prác na konci roka aj tak neotvorí. Vplyvom ďalších zrážok začiatkom novembra totiž došlo k ďalšiemu nepredvídanému zosuvu pokryvných vrstiev a skál svahu.

„Vzhľadom na intenzitu zosuvov sa v polovici novembra uskutočnilo zasadanie Krízového štábu mesta Košice. Výsledkom bolo vydanie príkazu na vykonanie záchranných prác. Začalo sa s opravami, ktoré podľa predpokladov potrvajú do konca mája 2013,“ uvádza magistrát. Potreba peňazí na odstránenie tohto havarijného stavu zo strany mesta je odhadovaná na 180– až 230–tisíc eur.

Foto: Veronika Janušková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára