streda 23. januára 2013

Sídliskové byty v Košiciach zlacneli aj o 10 percent

KOŠICE. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa po vyše dvoch rokoch skončilo znižovanie cien bytov. V treťom štvrťroku 2012 ich ceny mierne vzrástli o 1 %, priemerná cena dosiahla hodnotu 1240 eur/m2, čo je o osem eur menej ako vlani v rovnakom období. Najrýchlejší rast cien v treťom kvartáli 2012 zaznamenal Košický kraj, o 4,8 percenta. „Tieto údaje vychádzajú z cien bytov, ktoré sú vypočítané zo znaleckých posudkov, ktoré majú banky k dispozícii. Vôbec nezohľadňujú napríklad kúpu v hotovosti. A cena v znaleckom posudku sa nemusí rovnať kúpnej cene,“ vysvetľuje Soňa Kovačevičová, realitná maklérka RE/MAX Eden. Terajšie ceny prirovnáva k tým v roku 2006.

„Jedným z dôvodov je aj fakt, že niektorí klienti si stanovili minimálny strop za koľko sú ochotní nehnuteľnosti predať a nie sú ochotní donekonečna znižovať cenu, pretože nehnuteľnosť nepotrebujú predať. Radšej ju stiahnu z ponuky,“ hovorí Rastislav Štalmach z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.


Pre citové puto nepopustia

Metropola východu na trhu s nehnuteľnosťami tiež prechádza neustálymi, aj keď malými zmenami. Pre dostupnosť do centra mesta je trvalo najdrahšie Staré Mesto, širšie centrum (Juh a Sever), Západ, potom nasledujú okrajové časti. Z nich je najdrahšie KVP a najlacnejšie Sídlisko Ťahanovce.

„Na hodnote rastú byty v centre mesta a tehlovej konštrukcie. Naopak, strácajú byty na okrajových sídliskách, panelové,“ vraví Rastislav Štalmach. Soňa Kovačevičová údaje upresňuje. „Byty v centre poklesli oproti minulému roku možno len o 1 – 2 %. Pokles cien je najviac viditeľný na okrajových častiach Košíc, ktoré zlacneli až o 10 %.“

Výnimkou sú byty v panelákoch na okraji Juhu pri centre mesta. „Ich cena v poslednom roku stúpla hlavne kvôli blízkosti Auparku. Aj budúci park na mieste zbúranej Kongresovej haly skrášľuje okolie,“ uvádza Roman Horváth, konateľ spoločnosti Realitné služby, s. r. o. „Už nie je až taký veľký záujem o garsónky a jednoizbové byty. Teraz idú dvoj a trojizbové. Tie menšie sa skôr prenajímajú.“

Pokiaľ je dobre nastavená cena bytu, v ponuke sa neohreje dlhšie ako mesiac. Cenu bytu dvíha rýchla dostupnosť do centra, dobrá občianska vybavenosť, iné ako prvé a posledné poschodie, výťah, balkón alebo loggia a aspoň čiastočná rekonštrukcia.

„Často sa stáva, že predávajúci nie sú dobre informovaní čo sa týka realitného trhu a myslia si, že ich byt je ten najlepší spomedzi všetkých. Lebo manžel pracoval celý týždeň na tejto stene, váži si tú robotu, prežili v byte celý život, majú k nemu nejaký citový vzťah a zvykli si aj na vzdialenosť od centra. Byt považujú za najlepší možný a neustúpia z ceny. Dlho im trvá, kým znížia cenu. Ale ak chcú ten byt fakt predať, po nejakom čase si uvedomia, že im radíme dobre a prehodnotia cenu. Ale títo predávajúci sú v menšine,“ dodáva Miroslav Iláš z realitnej kancelárie Realitné služby, s. r. o.

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára