streda 6. februára 2013

Košice chystajú čudnú výmenu pozemkov

KOŠICE. Rozšírenie cintorína v košickej mestskej časti Lorinčík by nepotešilo len miestnu samosprávu, ktorá má problém s chýbajúcimi hrobovými miestami. Získať na tom môže aj firma Bethesda košickej advokátky Dany Husťákovej. Spoločnosť má záujem vymeniť pozemky pri cintoríne v Lorinčíku vo výmere 10 278 metrov štvorcových s mestom Košice. Požaduje za ne parcely s rozlohou 6 198 metrov štvorcových, nachádzajúce sa na Plzenskej ulici v mestskej časti Západ.

Územný plán mesta ich definuje ako plochy na bytovú zástavbu alebo rodinné domy. Realitné kancelárie predávajúce nehnuteľnosti v tejto časti sídliska Terasa v ponukách uvádzajú, že ide o „lukratívnu a vyhľadávanú lokalitu“, či „vilovú“ a „luxusnú štvrť“.

Pozemky v Lorinčíku sú pre firmu prakticky nevyužiteľné. Nachádzajú sa v ochrannom pásme cintorína. Podľa platnej územnoplánovacej dokumentácie sú určené pre rozšírenie cintorína a sčasti ako verejná zeleň.

Bod stiahli z rokovania

Na zasadnutie zastupiteľstva v decembri námestník primátora Ján Jakubov predložil materiál, ktorý počítal s výmenou pozemkov s  tým, že firma by samospráve doplatila  vyše 369–tisíc eur. Tento variant odporučil prijať primátor Richard Raši (Smer), majetková komisia zastupiteľstva aj mestská rada. Pred začiatkom rokovania  bod Jakubov stiahol z programu. Firma Bethesda totiž poslala mestu list, v ktorom oznámila, že výmenu urobí len vtedy, keď  mesto doplatí  jej.

„Spoločnosť oznámila, že ak prejde tento materiál, nebude sa k nemu možné už vrátiť. Tým pádom by sme definitívne zablokovali možnosť získať do budúcnosti plochy na hrobové miesta. Budeme ďalej rokovať a pokúsime sa nájsť kompromisné riešenie,“ povedal Raši.

Znalci počítajú odlišne 

Firma naopak žiada, aby s ňou mesto vymenilo pozemky a ešte v jej prospech zaplatilo sumu vyše 15–tisíc eur. Obidve strany svoje návrhy opierajú o posudky znalcov, ktorým dali oceniť  nehnuteľnosti v oboch lokalitách. Znalci sa takmer zhodli na hodnote pozemkov na Plzenskej, ale rozdielne vypočítali hodnotu pozemkov v Lorinčíku.

Kým znalec, ktorého si objednalo mesto, určil, že meter štvorcový v okrajovej mestskej časti, ktorý sa nedá využiť inak len na cintorín, má hodnotu 38 eur, Bethesda predložila posudok, podľa ktorého je to 69,80 eur.

Predpisy pritom hovoria, že hodnota nehnuteľnosti stanovená znalcom zodpovedá predajnej cene na voľnom trhu v danom čase a mieste a znalec pri jej výpočte postupuje nezaujato a nestranne.

O zámenu pozemkov mesto Košice žiadal starosta Lorinčíka Jozef Hovanec (nezávislý). Tvrdí, že tým nesledoval nič iné, len to, aby sa v rozrastajúcej mestskej časti mohol rozšíriť aj cintorín.

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára