pondelok 4. februára 2013

Byty pri Napájadlách poslanci schválili

KOŠICE. Rodinné domy, štvorpodlažné bytovky, zelené plochy určené na rekreáciu či cyklochodník. Takto by po novom mala vyzerať priemyselná lokalita Napájadlá v mestskej časti Nad jazerom. Obytnú zástavbu a železničnú trať by mal oddeľovať terénny val a pás zelene s obchodmi a službami. Zmenu územného plánu navrhol mestský útvar hlavného architekta.


Zóna bez funkcie

Návrh odôvodňuje tým, že priemyselná zóna neplní svoju funkciu. Podnikov je v dotknutej lokalite málo, najväčším sú hydinárne, ktoré avizujú sťahovanie.  Zámer odobrilo miestne zastupiteľstvo. Námietky voči zámeru mal z hľadiska riešenia dopravy poslanec Norbert Borovský (KDH). „Ak v tejto lokalite bude viac bytov, pribudne viac áut. Priepustnosť už i tak vyťaženej Slaneckej cesty sa ešte viac zníži.“

Problematická cesta

Jazerská starostka Anna Jenčová skultivovanie zanedbanej lokality víta. „Čokoľvek funkčné sa tam  namiesto ruín, zanedbaných budov a skládok odpadu postaví, bude pre sídlisko lepšie.“ Vysvetľuje, že mestská časť nemá peniaze na rozšírenie Slaneckej, ale s mestom intenzívne rokuje. Financie na riešenie Slaneckej však radnica nemá. Odhadované náklady na projekt novej Slaneckej sú asi 17 miliónov eur. Podľa Jenčovej je možným riešením rozširovanie cesty po etapách.

Dvojprúdovka Slanecká je dlhá 2,6 kilometra. Je dopravnou tepnou sídliska a zároveň výpadovkou z Košíc. V špičke doprava kolabuje, vytvárajú sa zápchy.

Foto: Judita Čermáková

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára