streda 25. apríla 2012

Nájmy šli nadol, nevedno dokedy

V kanceláriách vlani prevládal vysoký dopyt, budúcnosť závisí od ekonomiky. Kým pred nejakým časom bola v Bratislave bitka o nové administratívne priestory, dnes už to neplatí. No táto môže prísť opäť neskôr spolu s oživením ekonomiky, či rastom atraktivity hlavného mesta medzi zahraničnými spoločnosťami. To sa dotkne aj nájmov, odznelo na konferencii Stavebného-fóra.sk. „Dúfajme, že ceny smerom nadol sú zastabilizované,“ hovorí Marek Kalma z Penta Investments. Podľa Mareka Vrbovského z HB Reavis šli nájmy dokonca mierne nahor, čo súvisí s malým množstvom nových áčkových priestorov. Vo výstavbe sú však ďalšie – tretia etapa Digital Parku, či Forum Business Center od HB Reavisu.

„Ak príde veľká ponuka, ceny ešte môžu ísť dole,“ pripomína Radovan Mihálek z CA Immo, podľa ktorého je Bratislava ešte stále atraktívna aj pre veľké firmy. Okrem tradičného biznis dištriktu Ružinova sa darí aj Petržalke, no len okolo diaľničného obchvatu. Západ hlavného mesta je naopak zatiaľ pre nové kancelárske priestory a nájomcov neatraktívny.

Lákajú aj zelené budovy, no v konečnom dôsledku rozhoduje celková výška nákladov, vysvetľuje Oliver Galata z CBRE. Podľa neho v súčasnosti prichádza aj taktika dlhých nájmov, čím si developeri svojich klientov poisťujú.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára