streda 30. mája 2012

Ceny amerických domov na dne

Päťročné zlacňovanie by sa mohlo koncom roka zastaviť. Hodnota amerických domov by na viac ako polovici hlavných trhov USA pravdepodobne do konca tohto roka mohla dosiahnuť dno. Päťročný posun cien smerom nadol by sa tak mohol zastaviť. Najnovšie predpovede spoločnosti Zillow, ktorá zbiera údaje o nehnuteľnostiach, priniesla agentúra Bloomberg. Z tridsiatky sledovaných veľkomiest už v devätnástich cenovky spadli na dno alebo sa tak stane v priebehu tohto roka. Spomedzi miest, ktoré to už majú za sebou, by najväčšie zdraženie do budúcoročného mája mohli okúsiť Phoenix a Miami. Ceny nehnuteľností by mohli stúpnuť o 6,5 resp. 5,6 percenta. Na druhej strane, najprudší prepad o vyše štyri percentá ešte zažije Atlanta, predpovedá firma Zillow.

Podporený pribúdaním pracovných miest ukázal americký realitný trh náznaky zlepšenia. Ceny nehnuteľností v celej krajine podľa sezónne upraveného indexu firmy Zillow v marci medzimesačne stúpli o 0,5 percenta. Išlo o najväčší mesačný nárast od mája 2006. Oproti vrcholu v máji 2007 sú nižšie o štvrtinu.

„Pri odhade na celý tento rok som opatrne optimistický. Čísla za prvý štvrťrok sú však veľmi povzbudzujúce,“ citovala agentúra hlavného ekonóma spoločnosti Stana Humphriesa. Dno je podľa neho na dohľad. Oživenie na realitnom trhu však môže ohroziť prípadný opätovný rast nezamestnanosti.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára