pondelok 4. júna 2012

Na nájomné byty viac peňazí nepôjde

Väčšiu podporu nájomného bývania nová vláda nechystá. Štát neplánuje dávať omnoho viac peňazí na podporu výstavby nájomného bývania. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka je však potrebné vytvoriť také podmienky, aby mal u nás tento zaostávajúci spôsob bývania oveľa významnejšie postavenie, uviedol po stretnutí s vedením Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Nájomné sociálne byty by podľa neho mali byť vo vlastníctve obcí a miest, pričom štát by poskytoval dotácie a nastavil dobré legislatívne podmienky. Dodal, že na výstavbe nájomných bytov by sa mal aktívnejšie zúčastňovať aj privátny sektor.

Podľa neho treba zároveň rozlišovať sociálne a trhové nájomné bývanie. Za dôležité označil, aby aj firmy, poskytujúce prácu, vytvárali podmienky pre podnikové nájomné bývanie. Vzhľadom na napätú situáciu vo verejných financiách F. Palko neočakáva, že ŠFRB získa od štátu viac prostriedkov.

Riaditeľ fondu Ľubomír Bošanský si tiež myslí, že nájomné byty by mali zostať prioritne obciam. Podnikateľský sektor to podľa neho nezachráni. Problémy obcí v tejto oblasti sa podľa neho netýkajú len nedostatku peňazí.

„Chcú využiť fondy Európskej únie. Keďže je to nastavené tak, že 5 percent musí ísť z obecného rozpočtu, pri veľkej cene je päť percent veľká suma. Tam už potom hrozí nútená správa a obce sa obávajú brať ďalšie úvery," uviedol Ľ. Bošanský. Pri výstavbe nájomných bytov sú aj ďalšie náklady na vybudovanie infraštruktúry, ciest a kúpu pozemkov. Obce to finančne zaťažuje a nemajú na to peniaze.

Ministerstvo dopravy a výstavby by podľa riaditeľa fondu malo pomôcť obciam pri financovaní výstavby potrebnej infraštruktúry pre nájomné domy. Podporu by pri výstavbe nájomného bývania by však podľa neho potrebovali aj súkromné firmy, aby mali kde ubytovať vlastných pracovníkov.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára