pondelok 7. mája 2012

Potenciál je v obnove bytov

Zatepľuje sa pomaly, k zrýchleniu by prispela aj podpora pre rodinné domy. Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) má v rozpočte na obnovu bytových budov až 50 miliónov eur, podľa informácií, ktoré dnes zverejnil na svojej webovej stránke. Navýšenie o 20 miliónov eur z peňazí určených na podporu výstavby nájomných bytov schválilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v pondelok 2. 4. 2012. Podľa Zuzany Petrášovej, vedúcej odboru metodiky, koordinácie a podpory rozvoja bývania ŠFRB, zaznamenali už v prvom štvrťroku 2012 vysoký počet žiadostí o úverovú podporu najmä v účeloch obnova bytovej budovy a zatepľovanie bytovej budovy a požiadavky prevýšili sumu finančných prostriedkov vyčlenených v tohtoročnom rozpočte ŠFRB.

Na Slovensku zostáva obnoviť takmer  1,2 milióna bytov. Obnovené by mali byť všetky budovy postavené do roku 1992, v ktorom sa skončila hromadná výstavba panelových bytových domov. Potenciál predstavuje bytový fond starší ako 20 rokov, pre mladšie sa robí cyklická údržba a opravy.

Podľa údajov zo sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2001 je to približne 570-tisíc v bytových a asi 620-tisíc v rodinných domoch. Do roku 2020 by sa mohla stihnúť obnova asi 470-tisíc bytov , ak sa ročne obnoví 27-tisíc v bytových a 20-tisíc bytov v rodinných domoch. Zvyšok môže byť do roku 2030.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára