streda 2. mája 2012

Úroková sadzba

Úrokové sadzby sú viazané na celkovú finančnú situáciu na trhu. Na internete som čítal, že pri hypotekárnom úvere pri kúpe nehnuteľnosti môžem mať buď variabilnú alebo fixnú úrokovú sadzbu. Sú tieto sadzby na niečo viazané? Môžem si pri vybavovaní úveru sám vybrať, či chcem jeden alebo druhý typ sadzby? Ktorá je pre klienta výhodnejšia? V dnešnej dobe už skoro všetky banky poskytujú len fixované úrokové sadzby. Samozrejme, že dĺžka fixácie je zo strany klienta voliteľná, banky poskytujú úrokové sadzby na fixáciu 1, 2, 3, 4, 5, 10 rokov. Dokonca na hypotekárnom trhu je aj jedna banka, ktorá poskytuje klientovi možnosť zvoliť si garantovanú úrokovú sadzbu na celú dobu splatnosti úveru.

V súčasnej dobe bankám ukladá zákon povinnosť oznamovať klientovi jeho úrokovú sadzbu zloženú zo základnej úrokovej sadzby plus maržu banky, čoho výsledkom je konečná úroková sadzba pre klienta. Tieto úrokové sadzby sú viazané na celkovú finančnú situáciu na trhu, ich výška závisí aj od výšky základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky.

Na našom hypotekárnom trhu je jedna banka, ktorá má transparentnú úrokovú sadzbu naviazanú priamo na EURIBOR. Pre klienta to znamená, že si môže svoju sadzbu priamo kontrolovať a transparentne pri zmene fixácie pozná kľúč, podľa ktorého sa táto úroková sadzba zmení. Opäť jej zloženie je rovnaké, 12-mesačný EURIBOR plus marža banky, ktorá je nemenná počas celej doby úveru a stanovuje sa v závislosti od bonity klienta.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára