streda 6. júna 2012

Mierne zlacňovanie bytov pokračuje

V úvode roka sa ceny posunuli nižšie len nepatrne. Prvý štvrťrok tohto roka priniesol ďalšie zlacnenie bytov a domov na Slovensku. Priemerná cena sa podľa najnovších štatistík Národnej banky Slovenska posunula v porovnaní so záverom vlaňajška nižšie len nepatrne, o jedno euro na 1235 eur za štvorcový meter. Podľa ekonómov centrálnej banky to môže signalizovať stabilizáciu trhu s bývaním. Pri pohľade na jednotlivé kraje totiž k medzikvartálnemu poklesu prišlo len v polovici. V regióne Trnavy, Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc už ceny mierne rástli, kým predchádzajúci štvrťrok klesali. Za posledného polroka pritom prišlo vo väčšine krajov len k minimálnym zmenám v priemerných cenách bytov a domov.

Pomerne rozdielny je vývoj pri pohľade na jednotlivé typy bytov. Naďalej zlacňujú dvoj- a štvorizbové, naopak troj- a päťizbové sa mierne zdraželi. Jednoizbové byty, o ktoré je na trhu bitka, sa v porovnaní s koncom minulého roka vyšvihli vyššie výraznejšie. Za štvorcový meter musel záujemca v prvom kvartáli zaplatiť o 25 eur viac ako štvrťrok predtým. Medziročne išli hore o percento.

Priemerné ceny domov zaznamenali v úvode tohto roka rast prvýkrát po troch rokoch. Podľa centrálnej banky to môže súvisieť s väčším záujmom o domy, ako aj priestrannejšie vily, keďže za rovnaký balík peňazí - prípadne aj výhodnejšie - si môže človek kúpiť dom ako pomerne drahé nové byty.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára