pondelok 11. júna 2012

Štátna realitka aj nájomné byty

Vládny program sľubuje zmeny k lepšiemu. Druhá vláda Roberta Fica si do programu, ktorý minulý týždeň odhlasovala, zapísala viacero sľubov z realitnej oblasti. Pri niektorých oprášila staršie nápady, pri iných sa rozhodla potiahnuť ďalej myšlienky predchádzajúceho kabinetu. Pri predvolebných kortešačkách zo všetkých strán deklarovaná potreba podpory nájomných bytov si našla miesto aj v programovom vyhlásení. Vláda sľubuje, že vytvorí podmienky pre vstup súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov.

Pritiahnuť záujem súkromných investorov do tohto sektora sa snažil už bývalý kabinet Ivety Radičovej. Pripravil nový zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania, v rámci ktorého by sa k pôžičkám za zvýhodnených podmienok na stavbu nájomnej bytovky mohli dostať aj právnické osoby. V súčasnosti fond lacnými úvermi takto pomáha mestám a obciam.

Či sa po zmene podarí postaviť viac nájomných bytoviek je však otázne. Štátom vyčlenený balík peňazí pre fond by sa totiž zvýšiť nemal, uviedol po stretnutí so zástupcami fond nový štátny tajomník rezortu výstavby František Palko. O jeden balík sa tak budú biť mestá a obce so súkromným sektorom.

Vládny program na štyri roky naznačuje tiež vyslyšanie prosieb stavbárov – nový Stavebný zákon. Kabinet sľubuje prísnejšie postihovanie čiernych stavieb a zákaz ich dodatočnej legalizácie v prípade, že sú v rozpore s územným plánom.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj:  TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára