pondelok 30. júla 2012

Byt ako úložisko peňazí


Časy nadpriemerných zárobkov sú preč, reality ochránia pred infláciou. Kúpiť si niekoľko bytov, prenajímať ich, splácať z nich prípadnú hypotéku a k tomu si slušne žiť. Alebo ich po pár rokoch s nemalým ziskom predať. Obrázok z čias nedávno minulých odviala kríza. Investície do nehnuteľností už nepredstavujú zlatú baňu. Ceny od vrcholu v roku 2008 poklesli v priemere o pätinu, sumy pýtané za prenájom nerástli. Trh sa otočil. A nemálo jednotlivcov, ktorí na rozbehnutý vlak naskočili tesne pred jeho zastávkou, sa popálilo. Banky tak museli riešiť ľudí, ktorým neostávalo iné ako predať prenajímaný byt, pretože im nezarábal na každomesačnú splátku úveru. Medzi žiadateľmi o hypotéku sa v súčasnosti častejšie stretávajú s klientmi, ktorí si peniaze pýtajú na zabezpečenie vlastného bývania. 



Kríza a s ňou spojená neistota však na trh realitných investícií priviala iný segment. Boháčov, ktorí hľadajú spôsob, ako úspory ochrániť aspoň pred rastúcimi cenami. O ich vstupe na trh s nehnuteľnosťami hovoria štatistické dáta, ktoré zverejňuje Národná banka Slovenska v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska. Kým priemerné ceny nehnuteľností v krajine v minulom roku klesli o zhruba tri percentá, veľké, päťizbové byty či priestrannejšie vily prepad cien nepocítili.

Dokonca sa v posledných troch vlaňajších mesiacoch ich cenovky oproti predchádzajúcemu kvartálu zdvihli. Pri veľkých bytoch len nepatrne, o 1,5 percenta. Pri vilách bol rast citeľnejší, prevýšil za toto obdobie sedem percent. Začal sa tiež skôr, už v druhom štvrťroku, kým päťizbové byty odštartovali zdražovanie až od tretieho kvartálu 2011.

„Aj keď relatívne malá váha ponúk päťizbových bytov a priestranných víl ovplyvňuje celkovú priemernú cenu nehnuteľností na bývanie len minimálne, opakovaný a zrýchlený rast priemerných cien týchto väčších nehnuteľností na bývanie môže byť signálom zvyšovania záujmu jednotlivcov o aktuálne investovanie voľných finančných prostriedkov do nehnuteľnosti,“ skonštatovali v analýze cien nehnuteľností za záver minulého roka ekonómovia centrálnej banky. Domy a vily v popradskom regióne napríklad potiahli v závere roka nahor priemerné cenovky v Prešovskom kraji, a to o desať eur na štvorcový meter v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára