streda 25. júla 2012

Nemci skupujú luxusné domy


Boháčov lákajú nehnuteľnosti, ceny prudko rastú. Nemeckí milionári vrážajú miliardy eur do luxusných nehnuteľností. Či už ide o vilu na nemeckom ostrove Sylt alebo feudálny statok pri jazere Starnberg, boháči platia rekordné ceny, často bez pomoci bankového úveru. Koniec nákupov je pritom v nedohľadne, píše portál manager-magazin.de. Na pohľad sa môže zdať, že v najsilnejšej európskej ekonomike milionári nenakupujú nič radšej ako nehnuteľnosti. Podľa realitných spoločností je dopyt po luxusných vilách v najvyššej cenovej kategórii veľmi silný. A ponuka je pomerne obmedzená.



Keď totiž človek v súčasnej situácii takúto nehnuteľnosť vlastní, s jej predajom sa spravidla neponáhľa. Dôsledkom je podľa portálu niekoľko rokov pretrvávajúci rast cien. Podľa maklérskej spoločnosti Engel & Völkers vyskočili ceny od roku 2009 o zhruba 60 percent. Tak vysoko ešte v Nemecku neboli.

Firma skúmala nehnuteľnosti s cenovkami od 750-tisíc eur, resp. päť tisíc eur za štvorcový meter. Na malom trhu sa vlani otočilo okolo 3,1 miliardy eur pri dvoch tisíckach nehnuteľností. V medziročnom porovnaní je to plus desať percent. Pre porovnanie, celkový obrat na realitnom trhu dosiahol v uplynulom roku 73 miliárd eur.

Luxusné nehnuteľnosti výrazne zdraželi za ostatné dva roky. Rekordné sumy sa platili tak vo veľkých mestách ako Mníchov, Hamburg alebo Berlín, ako aj v menších obciach ako Baden-Baden či v obľúbených prázdninových lokalitách pri mori.

V Hamburgu sa vlani podľa správy maklérskej firmy Dahler & Company počet nehnuteľností predaných za 500-tisíc eur vyššie medziročne zdvihol takmer o 30 percent. Do luxusných realít vrazili kupujúci 825 miliónov eur, zhruba o 15 percent viac ako pred rokom.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára