streda 1. augusta 2012

Staré kancelárie ako štartovacie byty


Poloprázdna administratíva zaplavuje Bratislavu, alternatívou je aj prestavba. Staré prázdne kancelárske priestory špatia nejedno mesto. Koľko štvorcových metrov zaberajú napríklad v Bratislave nie je jasné. Veľké poradenské spoločnosti zbierajú a zverejňujú údaje len o nových moderných áčkových či béčkových priestoroch. Tie od céčka hlbšie do abecedy štatistika nezachytáva. Aký ich čaká osud? Ak budova po odsťahovaní sa posledných nájomníkov neprejde rekonštrukciou – ktorá však môže byť drahšia ako postavenie novej – hrozí jej prudká strata hodnoty. Až do takej miery, že pre vlastníka bude mať hodnotu len pozemok, na ktorej kancelársky objekt stojí.



Cestu pre céčkové budovy načrtla na šiestej realitnej konferencii TRENDU Pavlína Hajnová, šéfka spoločnosti Centers Data: „Do objektu treba okrem kancelárií namixovať nielen obchod, ale aj služby. Osvedčili sa napríklad ordinácie, pretože ľudia sú ochotní dochádzať za dobrým lekárom.“

Spôsobom, ako zachrániť chátrajúce budovy môže byť aj ich zacielenie na konkrétnu skupinu, od seniorov až po deti či skúsiť ponúknuť v nich napríklad farmárske trhy, skonštatovala P. Hajnová. Rakúska spoločnosť CA Immo aktuálne mení céčkovú kancelársku budovu na obytný dom, dodal na konferencii Gernot Weingraber z firmy.

Zmenami prechádzajú aj prázdne kancelárske priestory v Holandsku či Belgicku. V Bruseli sa podľa poradenskej spoločnosti CBRE za ostatné roky zmenilo zhruba 300-tisíc štvorcov kancelárií – na obytné domy, starobince, hotely či školy, uviedol portál PropertyEU.

Obe krajiny trpia vysokou mierou neobsadených priestorov. V Holandsku dosahuje 16 percent, najviac z krajín západnej Európy. „Na holandskom trhu je momentálne viacero projektov, v rámci ktorých sa kancelárie menia najmä na ubytovne pre študentov,“ citoval portál Tristana Dhondta z Ernst & Young. Príkladom je prebudovanie starej kancelárskej budovy v Amsterdame, v ktorej kedysi sídlil vydavateľ Reed Elsevier, na študentský hotel. Prvá fáza by mala byť hotová na jar budúceho roka.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára