pondelok 23. júla 2012

Stavebníctvo sa rúti dolu kopcom


Veľkí nemajú rozrobené zákazky, inžinierske stavby po dokončení úsekov na R1 padajú. Aprílová stavebná produkcia na úrovni 359 miliónov eur bola prekvapivo nízka. Pokles o 16,6 percenta na prahu jarnej sezóny neveští nič dobrého aj preto, že už ide o druhý dvojciferný prepad v tomto roku. Podobný vývoj zažilo odvetvie predvlani, pričom vtedajšie pády v jarných mesiacoch boli pokračovaním trendu prudko klesajúcej výkonnosti od jesene 2009.



Najväčšmi si v medziročnom porovnaní pohoršila inžinierska výstavba. Výkony stavbárov v tomto segmente klesli až o 35 percent, na 77,8 milióna eur a deficit prác výraznejšie pocítili veľké firmy. Výstavba nebytových budov sa prepadla o 14,2 percenta a v tejto oblasti tiež väčšmi strádajú veľkí ako malí. Tí zapli na dokončovaní nových bytov a zdvihli výkony o osem percent. Firmám, ktoré nemajú ani 20 zamestnancov narástli v porovnaní s vlaňajškom aj práce na opravách a údržbe nebytových budov, dokonca o 50 percent.

Najmenší mali šťastie, že v niektorých segmentoch rástli. Celkové štvormesačné výkony v objeme bezmála 180 miliónov eur tak udržali na úrovni vlaňajška. Najhlbšie v produkcii spadli veľké firmy zamestnávajúce od 250 do 500 ľudí. Tým najviac chýbajú súkromné developerské projekty na budovy, ktoré zvyčajne realizovali ako generálny dodávateľ. Teraz za štyri mesiace urobil práce iba za necelých 50 miliónov eur, čo je v porovnaní s uplynulým rokom prepad o 32 percent.

Popri tom skoro pätina výkonov chýba v produkcii stavebným gigantom a tretina firmám, zamestnávajúcim od 20 do 50 ľudí. Stredné podniky, ktoré majú od 50 do 250 ľudí majú za štyri mesiace výpadok prác na úrovni desať percent a živnostníci ani nie šesťpercentný. Stavbárom chýbajú nové veľké projekty a s nádejou sa obracajú na novú vládu, aby ich čo najskôr rozbehla. Kľúč k rastu dopytu vidia aj v novom zákone o verejnom obstarávaní a stavebné konanie by mohol skrátiť nový stavebný zákon.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára