pondelok 27. augusta 2012

Na bývanie pôjdu aj peniaze z eurofondov

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na podporu bývania aj prostriedky získané z eurofondov. Umožní to novela zákona o ŠFRB s navrhovanou účinnosťou 1. októbra tohto roka, ktorú dnes schválila vláda na podnet ministra dopravy Jána Počiatka. Rezort predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 miliónov eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre ŠFRB na podporu bývania ročne naďalej 54,9 milióna eur. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku podmienilo poskytnutie grantu ŠFRB tým, že fond bude finančnou inštitúciou. Ďalšou podmienkou využitia eurofondov na podporu bývania je, aby legislatíva predstavila ciele verejného záujmu, odôvodňujúce priame zadanie grantu fondu.

Brusel žiadal aj potvrdenie existencie odborných znalostí fondu potrebných pre úspešné plnenie úloh súvisiacich s nástrojom finančného inžinierstva. Novela zákona o ŠFRB môže byť podľa rezortu významným zdrojom pozitívnych skúseností pre podporu bývania a využívanie inovatívnych foriem financovania zo zdrojov EÚ na Slovensku v ďalšom programovom období 2014 - 2020.

Podľa návrhu novely zákona o ŠFRB prostriedky fondu budú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici v štruktúre podľa ich zdrojov. Úver na zatepľovanie bytovej budovy môže byť najdlhšie na pätnásť rokov pri nulovej úrokovej sadzbe v rozsahu do 80 % namiesto do 100 %.

Právnické osoby so sídlom v SR budú môcť získať podporu na kúpu bytu a výstavbu nájomného bytu, vrátane nadstavby, stavby, prístavby, prípadne prestavby nebytového priestoru. Musia však zachovať nájomný charakter bytu počas lehoty splatnosti úveru, ale najmenej počas 30 rokov a pri prenájme dodržať podmienky zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.

Čítať pokračovanie článku na TRENDreality.sk.

Zdroj: TRENDreality.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára