piatok 28. septembra 2012

Košický Sever chceli poslanci „zmraziť“ stavebnou uzáverou

KOŠICE. Primátora Richarda Rašiho (Smer) a mestských poslancov za Sever Ladislava Lazára (Smer), Mareka Vargovčáka (SDKÚ) a Jána Deča (KDH) pozvali miestni poslanci Severu na minulotýždňové rokovanie o zahusťovaní výstavby. Ukázal sa len Dečo. Z mesta došli šéfarchitektka Petronela Királyová a viceprimátor Ján Jakubov (Smer). Ten záskok za primátora vysvetlil, že Raši je lekár, on stavebný inžinier. V júnovej petícii takmer 1 200 Severanov žiadalo dať do tohtoročnej zmeny územného plánu, aby sa v lokalitách Košíc, kde prevažujú 2-podlažné rodinné domy, už nemohli stavať 4-podlažné bytovky.

Územný plán mesta totiž nerieši podrobnejšie funkciu „málopodlažná“ zástavba a do tejto definície podľa ministerstva výstavby spadá i 4-podlažná budova.

Radnica petičiarom odpovedala, že taká úprava nebola predmetom tohtoročných zmien, je to ťažká úloha a budú ju riešiť možno budúci rok.

Za zahusťovanie len investori

„Môže to trvať i 5 rokov, bude neskoro, celý Sever bude zastavaný,“ kritizoval poslanec Vladimír Gürtler (nezávislý – 7 statočných).

Dečo sa spýtal, komu sa páči zahusťovanie Severu. Z asi 40 ľudí v rokovacej sále sa prihlásili iba 2 investori 3-podlažnej stavby na Potočnej pri Lokomotíve. „Vec sa zdá jasná. No keď sa to začne riešiť politicky či úradnícky, zrazu sa nedá,“ dodal Dečo.

Jakubov reagoval: „Čo ak vo všetkých 22 mestských častiach povedia, že nechcú ďalšiu výstavbu? Nemožno vyhovieť názoru každého občana.“

Námestník: Nemôžeme nepovoliť

Gürtler označil bytovky medzi domami za monštrá. Jakubov reagoval, že ani predtým neboli na Severe len rodinné domy, ale aj bytové a ak územný plán roky určuje istú funkciu a v rámci nej dá investor žiadosť, nemožno stavbu nepovoliť len preto, že niektorí občania sú proti.

„Niektoré rozhodnutia i na Severe brzdíme, nechceme podpísať, a už máme na krku nepríjemné postoje investorov, nech preukážeme, čo porušili, inak hrozia žalobou a náhradou škody. Bývam na Západe tiež v rodinnom dome a aj za nami stavajú 4– a 5-podlažné bytové domy.“

Podľa Jakubova názor občanov je dôležitý, ale za územný plán zodpovedajú odborníci a tým treba dať čas, aby posúdili, či a kde možno obmedziť výstavbu len na „rodinné domy“. Žiadny presný termín však poslancom nesľúbil.

Čítajte viac: kosice.korzar.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára